POSNE URMAŠICE Jednostavan recept za sočne starinske kolače koji će sve oduševiti!

Vesna Vukadinović

15:30

Slatki kutak 0

Obavezno probajte posnu varijantu ove poslastice.

kulinarski specijalitet
Shutterstock

Sastojci:

700 g glatkog brašna

2 čaše (od 200 ml) ulja

1 čaša vode

1 prašak za pecivo

Sirup:

2 čaše šećera

1,5 čaša vode

2 kriške limuna

Priprema:

Staviti ulje i vodu da proključa, pa dodati brašno i prašak za pecivo, neprestano mešajući. Skloniti sa vatre i dobro izmešati da se dobije testo. Kada se testo prohladi praviti kuglice pa od njih valjke koje treba pritisnute na rende da urmašice dobiju karakterističnu šaru. Ređati u podmazan pleh i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju. Tople preliti sirupom.

Sirup: Šećer, vodu i kriške limuna stavite na ringlu i kada provre kuvati još 3 minuta.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

esterhazi torta

ESTERHAZI TORTA Nazvana po grofu, spor oko nje i dalje traje, a ulepšaće svaki važni događaj

18:30

10 jul, 2025

Slatki kutak

Čuvenu poslasticu osmislili su budimpeštanski poslastičari krajem 19. veka, a nazvana je po grofu Esterhaziju. Do dana današnjeg vodi se sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je „licenca“ za tortu. Od kvalitetnih sastojaka, svečana i raskošna, savršena za sve specijalne prilike i slavsku trpezu. Iako čuvena šara na torti iziskuje preciznost, sav trud u pripremi ove poslastice će se isplatiti.

Komentari (0)

Loading