POSNE URMAŠICE Jednostavan recept za sočne kolače koji će sve oduševiti!

Vesna Vukadinović

13:30

Kulinarski globus 0

Obavezno probajte posnu varijantu ove poslastice.

POSNE URMAŠICE Jednostavan recept za sočne kolače koji će sve oduševiti!
Shutterstock

Sastojci:

700 g glatkog brašna

2 čaše (od 200 ml) ulja

1 čaša vode

1 prašak za pecivo

Sirup:

2 čaše šećera

1,5 čaša vode

2 kriške limuna

Priprema:

Staviti ulje i vodu da proključa, pa dodati brašno i prašak za pecivo, neprestano mešajući. Skloniti sa vatre i dobro izmešati da se dobije testo. Kada se testo prohladi praviti kuglice pa od njih valjke koje treba pritisnute na rende da urmašice dobiju karakterističnu šaru. Ređati u podmazan pleh i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju. Tople preliti sirupom.

Sirup: Šećer, vodu i kriške limuna stavite na ringlu i kada provre kuvati još 3 minuta.

 

Možda vas zanima:

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading