ORIGINALNE BOSANSKE TUFAHIJE Jabuke punjene orasima po tradicionalnom receptu koji se prenosi s kolena na koleno
Tuffah na arapskom jeziku znači jabuka odakle je i izveden naziv za tufahije. Recept za pripremu ove poslastice su u Bosnu doneli Turci. Za pripremu tufahija su najbolje zelenije jabuke, tvrđe, sitnije veličine, probajte sa sortom greni smit, a mogu se koristiti i ajdare.
Sastojci:
1 kg šećera
1 kg jabuka
200 g oraha
150 g suvog grožđa
250 ml slatke pavlake
1 kesica vanilin šećera
cimet
Priprema:
Stavite šećer u 1,5 litar hladne vode i sve prokuvajte. Dodajte u šećerni sirup kesicu vanilin šećera. U međuvremenu oljuštite jabuke i izdubite ih kako biste dobili oblik korpice. Kada šećerni sirup proključa, polako spuštajte izdubljene jabuke u šerpu. Kuvajte kratko dok ne omekšaju. Kada su jabuke kuvane, izvadite ih i ostavite da se ohlade. U mlevene orahe i suvo grožđe dodajte malo šećernog sirupa i cimeta, pa napravite smesu sa kojom ćete da punite jabuke. Napunjene jabuke poređajte u posudu, prelijte šećernim sirupom i stavite u frižider. Umutite slatku pavlaku, pa kada su se jabuke rashladile svaku odozgo ukrasite sa po malo šlaga pre služenja.
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
Komentari (0)