ORIGINALNE BOSANSKE TUFAHIJE Jabuke punjene orasima po tradicionalnom receptu koji se prenosi s kolena na koleno
Tuffah na arapskom jeziku znači jabuka odakle je i izveden naziv za tufahije. Recept za pripremu ove poslastice su u Bosnu doneli Turci. Za pripremu tufahija su najbolje zelenije jabuke, tvrđe, sitnije veličine, probajte sa sortom greni smit, a mogu se koristiti i ajdare.
Sastojci:
1 kg šećera
1 kg jabuka
200 g oraha
150 g suvog grožđa
250 ml slatke pavlake
1 kesica vanilin šećera
cimet
Priprema:
Stavite šećer u 1,5 litar hladne vode i sve prokuvajte. Dodajte u šećerni sirup kesicu vanilin šećera. U međuvremenu oljuštite jabuke i izdubite ih kako biste dobili oblik korpice. Kada šećerni sirup proključa, polako spuštajte izdubljene jabuke u šerpu. Kuvajte kratko dok ne omekšaju. Kada su jabuke kuvane, izvadite ih i ostavite da se ohlade. U mlevene orahe i suvo grožđe dodajte malo šećernog sirupa i cimeta, pa napravite smesu sa kojom ćete da punite jabuke. Napunjene jabuke poređajte u posudu, prelijte šećernim sirupom i stavite u frižider. Umutite slatku pavlaku, pa kada su se jabuke rashladile svaku odozgo ukrasite sa po malo šlaga pre služenja.
PROTEINSKE PALAČINKE SOČNIJE OD KLASIČNIH Osvajaju od prvog zalogaja, a mekane kao pamuk
Ako volite klasične palačinke, ove proteinske ćete da obožavate.
ORASNICE Najlepši starinski slatkiš koji budi nostalgiju, a treba vam samo 4 sastojka
Fenomenalni kolači sa orasima poješće se čim se postave.
SOČNI KOLAČ SA KRUŠKAMA Desert koji se pamti, poći će vam voda na usta
Jednostavni desert oduševiće i one izbirljive.
BANANA HLEB Mekan i mirisan, a još bolji sutradan, za užinu koja se pamti
Savršen spoj hleba i deserta, a ukućani će stajati u redu za još.
MAFINI SA BANANAMA Sočni desert bez šećera i brašna, a mekan kao duša
Brz i jednostavan recept, idealan za iznenadne goste.
Komentari (0)