ŠVARCVALD TORTA Ime je dobila po višnjevači, a popularnost joj s godinama samo raste

Ivana Pavlović

15:00

Slatki kutak 0

Čuvena nemačka poslastica ime nije dobila po poznatim Švarcvald planinama, nego višnjevači. Postoji više recepata za ovu preukusnu tortu, a možete da je napravite i kao posnu. U svakoj verziji osvaja ukusom i izgledom, i pravi je ukras svečane trpeze.

švarcvald
Shutterstock

Potrebno je

Za kore

  • 200 g brašna
  • 150 g šećera
  • 8 jaja
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 prašak za pecivo

Za fil

  • 500 g smrznutih višanja
  • 5 kašika gustina
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike višnjevače
  • 800 ml slatke pavlake
  • 50 g čokolade za kuvanje

Priprema

Kore: Umutite belanca u čvrst sneg. Žumanca umutite sa šećerom da dobijete svetložutu smesu. Dodajte belanca i kašikom izmešajte. Dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo i kakaoom. Izmešajte kašikom. Pecite u podmazanom kalupu za tortu u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. Ohlađen biskvit presecite na tri dela po debljini-to su tri kore. Poprskajte ih višnjevačom.

Fil: Ostavite šaku višanja za ukrašavanje, a ostale iscedite. U taj sok dodajte vodu da bude 300 ml i stavite sa šećerom da provri. Sjedinite posebno gustin sa 3-4 kašike vode da nema grudvica i sipajte u proključalu tečnost. Kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne, pa dodajte višnje i namažite dve kore. Umutite slatku pavlaku. Stavite na tacnu koru s filom od višanja, namažite slatku pavlaku, preko koru s višnjama, pa slatku pavlakui završite korom. Celu koru nafilujte umućenom pavlakom. Ukrasite rendanom čokoladom i višnjama.

Komentari (0)

Loading