ŠVARCVALD TORTA Ime je dobila po višnjevači, a popularnost joj s godinama samo raste
Čuvena nemačka poslastica ime nije dobila po poznatim Švarcvald planinama, nego višnjevači. Postoji više recepata za ovu preukusnu tortu, a možete da je napravite i kao posnu. U svakoj verziji osvaja ukusom i izgledom, i pravi je ukras svečane trpeze.
Potrebno je
Za kore
- 200 g brašna
- 150 g šećera
- 8 jaja
- 1 kašika kakaoa
- 1 prašak za pecivo
Za fil
- 500 g smrznutih višanja
- 5 kašika gustina
- 3 kašike šećera
- 3 kašike višnjevače
- 800 ml slatke pavlake
- 50 g čokolade za kuvanje
Priprema
Kore: Umutite belanca u čvrst sneg. Žumanca umutite sa šećerom da dobijete svetložutu smesu. Dodajte belanca i kašikom izmešajte. Dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo i kakaoom. Izmešajte kašikom. Pecite u podmazanom kalupu za tortu u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. Ohlađen biskvit presecite na tri dela po debljini-to su tri kore. Poprskajte ih višnjevačom.
Fil: Ostavite šaku višanja za ukrašavanje, a ostale iscedite. U taj sok dodajte vodu da bude 300 ml i stavite sa šećerom da provri. Sjedinite posebno gustin sa 3-4 kašike vode da nema grudvica i sipajte u proključalu tečnost. Kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne, pa dodajte višnje i namažite dve kore. Umutite slatku pavlaku. Stavite na tacnu koru s filom od višanja, namažite slatku pavlaku, preko koru s višnjama, pa slatku pavlakui završite korom. Celu koru nafilujte umućenom pavlakom. Ukrasite rendanom čokoladom i višnjama.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM Gotov očas posla, nema jaja, a ne treba da palite mikser
Uspeva svima, a oduševiće sve sladokusce.
DOMAĆE TOBLERONE Fantazija ukusa, nestaće sa stola čim se postave, a tajna je u ovome
Neodoljivi i ukusni, ulepšaće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)