RUSKA SALATA Očaravajuća starinska poslastica koja budi uspomene, skupog ukusa koji se pamti
Savršen spoj različitih ukusa, sa orasima i žele bonbonama, u torti za pamćenje.
Potrebno je
3 biskvita
za jedan biskvit je potrebno:
- 4 belanca
- 2 žumanca
- 4 kašike šećera
- 2 kašike mlevenih oraha
- 2 kašike brašna glatko tip 400
Za fil:
- 750 ml mleka
- 6 žumanca
- 6 kašika šećera
- 2 vanilin šećera
- 5 kašika ostrog brašna
- 250 g margarina ili maslaca
- 250 g šećera u prahu - za margarin
- 100 g seckanih oraha
- 100 g seckanih žele bombona
- 100 g suvog grozđa
Priprema
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Umutite belanca sa šećerom. Dodajte 2 žumanca pa sjedinite mikserom. Zasebno pomešajte orahe sa brašnom pa dodajte lagano u smesu. Sjedinite lagano varjačom, a ne mikserom. Kalup obložite papirom za pečenje. Pecite oko pola sata u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ponovite postupak još 2 puta, da dobijete 3 biskvita. Pečene biskvite ostavite da se prohlade, izvadite iz kalupa, poređajte na tacnu i ostavite da se skroz ohlade. Umutite žumanca, dodajte šećer i vanilin šećer. Sipajte mleko i dodajte oštro brašno. Lagano umutite. Mleko stavite u šerpu da proključa, pa dodajte fil i ukuvajte, da bude kao puding. Pokrijte folijom i ostavite da se prohladi. Margarin umutite sa šećerom u prahu. Dodajte po malo fila i mutite dok ne dobijete kremastu smesu. Odvojite jednu trećinu fila a u ostale dve trećine dodajte seckane orahe, žele bonbone i suvo grožđe. Filujte redosledom kora-fil sa dodacima-kora-fil sa dodacima-kora-žuti fil. Filujte tortu sa strane. Pospite mlevenim orasima i rendanom čokoladom. Bon appetit!
STARINSKA ŠUSTER PITA Sve domaćice u Jugoslaviji su znale recept, jeftina i izdašna
Starinska poslastica sa džemom podsetiće vas na bakinu kuhinju i stara vremena.
MOKRA ČOKOLADNA TORTA Jeftina poslastica skupog ukusa koja miriše na ljubav
Neodoljiva i ukusna, a pravi se od jednostavnih sastojaka koje svaka domaćica ima u kuhinji.
SUVE KIFLICE SA ORASIMA Savršeno idu uz čaj ili kafu, a vraćaju u dane detinjstva
Neodoljive i slatke, podsetiće vas na stara vremena i bakinu kuhinju.
BAKLAVA SA ORASIMA Po tradicionalnom receptu, biće sočna i topiće se u ustima, a trik je u ovome
Neodoljiva baklava idealna je za sve svečane prilike, kao i slavsku trpezu.
KROASAN SA ČOKOLADOM Mekan kao duša i sočan, a idealan za užinu ili desert
Popraviće vam dan u trenu, a odlično se slaže sa kafom.
Komentari (0)