KROMPIR SALATA Slastan dodatak mesu sa roštilja, nema ko je ne voli

Ana Klikovac

15:00

U sosu sa 0

Ostatke salate od krompira možete čuvati u frižideru do dva dana...

krompir salata
Shutterstock

Klasični recept za salatu od krompira sadrži mekane žute krompire, tvrdo kuvana jaja i hrskave dodatke poput celera i slatkog luka. U ovom receptu nema sirćeta – umesto toga, dresing na bazi majoneza dobija osvežavajuću kiselkastu notu od par kašika soka od limuna i kašičice pikantnog dižon senfa, a dodatnu svežinu donose seckani mirođija i mladi luk.

Krompir se ne guli pre kuvanja – kuva se ceo, a zatim se guli i seče na zalogaje dok je još vruć – oduševićete se koliko se lako skida kora.

Ova salata je puna ukusa, a jednostavna za pripremu – savršen recept za sve vaše letnje proslave i okupljanja!

Ovu salatu od krompira možete pripremiti dan unapred pre nego što planirate da je poslužite. Čuvajte je poklopljenu u frižideru do trenutka serviranja. Pre nego što je iznesete na sto, dobro je promešajte i probajte – ako primetite da su krompiri upili deo dresinga i da salata deluje pomalo suvo, dodajte još kašiku ili dve majoneza i/ili malo soka od limuna.

Neposredno pre serviranja, pospite sačuvani seckani mladi luk preko salate.

Sastojci:

  • 8 žutih krompira srednje veličine
     
  • krupna so
     
  • 1 ¼ šolje majoneza
     
  • 2 kašike sveže ceđenog soka od limuna
     
  • 1 kašika dižon senfa
     
  • 1 kašika sitno seckane sveže mirođije
     
  • sveže mleveni crni biber
     
  • 3 stabljike celera, oljuštene i tanko isečene
     
  • 1 ½ šolja sitno seckanog slatkog luka
     
  • 3 mlada luka (crna ili zelena), tanko sečena
     
  • 6 tvrdo kuvanih jaja, iseckanih

Priprema:

Stavite krompir u veliki lonac sa posoljenom vodom i pustite da provri. Kuvajte dok ne postane taman mekan, 20 do 25 minuta. Ocedite i ostavite da se malo prohladi. U velikoj posudi pomešajte majonez, limunov sok, senf i mirođiju. Posolite i pobiberite po ukusu.

Oljuštite krompir dok je još topao i isecite ga na komade veličine otprilike 2,5 cm. Pažljivo umešajte krompir u pripremljeni dresing. Zatim dodajte celer, luk, mladi luk i jaja (ostavite malo mladog luka za dekoraciju). Lagano promešajte da se sve sjedini.

Pokrijte i stavite u frižider dok ne dođe vreme za serviranje. Neposredno pre služenja, pospite sačuvani mladi luk preko salate.

Napomena: Ako salata deluje suvo nakon hlađenja (krompir može upiti dresing), slobodno dodajte još malo majoneza i/ili soka od limuna pre serviranja.

Kako bezbedno čuvati salatu od krompira

Ostatke salate od krompira možete čuvati u frižideru do dva dana, u hermetički zatvorenoj posudi. Pošto sadrži majonez i jaja, koji su lako kvarljivi, ne bi trebalo da stoji na sobnoj temperaturi duže od dva sata – ili duže od jednog sata ako je napolju toplo ili sunčano.

krompir salata Shutterstock
 

Ovo je naročito važno ako planirate da ovu (ili neku drugu salatu na bazi majoneza) služite napolju, na roštiljima, okupljanjima ili piknicima.

Uz šta poslužiti salatu od krompira

Ovaj osvežavajući, blago kiseli recept savršeno ide uz letnje proteinske obroke, poput:

  • Piletine sa roštilja
     
  • Dimljenih rebaraca 

Takođe je odličan pratilac drugih salata, poput:

  • Osvežavajuće salate od krastavca i celera sa začinskim biljem
     
  • Ili upečatljive salate od paradajza i cvekle

A kada je reč o drugim prilozima koji nisu salate, ne možete pogrešiti sa:

  • Povrćem sa roštilja
     
  • Zapečenim makaronima sa sirom 
     
  • Ili kukuruznom kaserolom sa tri vrste paprika

 

Bonus video:

@moja.trpeza Punjeni paradajz Sastojci: 3 veća paradajza 200 g mlevenog mesa (po želji: juneće, svinjsko ili mešano) ½ glavice crnog luka 1 čen belog luka ½ šargarepe (po želji, rendane) 3 kašike pirinča (oko 50 g) 1 kašika ulja So, biber, suvi začin po ukusu Malo peršuna 50 ml paradajz soka ili 2 kašike pasirane rajčice (po želji) malo rendanog kačkavalja Priprema: 1. Paradajz: Operi i odseci „kapice“, izdubi unutrašnjost i sitno je iseckaj. 2. Fil: Na ulju proprži sitno seckan crni i beli luk, dodaj mleveno meso i prži dok ne pobeli. Dodaj rendanu šargarepu, iseckanu sredinu paradajza i pirinač. Posoli, pobiberi, začini i dinstaj par minuta. Na kraju dodaj sitno seckan peršun. 3. Punjenje: Napuni paradajze, poklopi ih kapicama i poređaj u manji pleh. 4. Pečenje: Prelij sa paradajz sokom (razblaženim sa malo vode ako treba), pokrij folijom i peci na 180–200°C oko 30 minuta. Skini foliju, po želji pospi sirom i zapeci još 5 minuta. #mojatrpeza #trpeza #kuhinjarecepti #viral_video ♬ original sound - Moja Trpeza

 

Možda vas zanima:

Tagovi:

Komentari (0)

Loading