ŠTRUDLICE SA DŽEMOM, KAO ONE KUPLJENE! Prhke, nežne, tope se u ustima kao sladoled!
Meke, ukusne, mirišljave štrudlice, a brzo se prave – ne čeka se testo da naraste.
Recept za ovaj savršen kolač od nekoliko sastojaka detaljno su nam objasnile kulinarske blogerke Danijela Pantić i Dragana Latovljev iz Beograda. One su autorke Instagram profila “Recepti za sreću” (recepti_za_srecu) na kome sa više od 88.000 pratilaca dele svoje kulinarske specijalitete.
Da li štrudlice po ovom receptu mogu da se prave i sa belim brašnom?
- Mogu da se prave i sa običnim belim brašnom, podjednako su ukusne, samo je potrebno prilagoditi količinu brašna. Zato brašno uvek dodajte postepeno.
Da li je za ovo testo bolje koristiti puter ili margarin?
- U ovom receptu dajemo prednost puteru, jer će zahvaljujući njemu testo biti za nijansu mekše, a ukus štrudlica lepši.
Kako da punjenje ne iscuri tokom pečenja?
- Punjenje treba da bude gušće i zato u džem uvek umešamo mlevene orahe. Umesto oraha, možete džem da pomešate sa mlevenim keksom ili grizom. Punjenje će prilikom pečenja vrlo malo iscureti.
Da li rolnice treba da se spoje i na krajevima ili samo po sredini?
- Spajaju se na sredini. Spoj obavezno nežno utapkajte rukom, potom okrenite rolnice tako da spoj bude sa donje strane.
Da li se rolnice seku pre ili posle pečenja?
- Isecite ih pre pečenja tako da dobijete štrudlice dužine 5-6 cm. Mogu da budu i kraće ili duže. Dužinu štrudlica uvek možete prilagoditi vašim željama.
Koliki razmak u plehu treba da bude između štrudlica?
- Najbolje je da razmak između štrudlica bude 3-4 cm, odnosno širina jedne štrudlice, jer će one malo da narastu dok se peku.
Koliko dugo se peku?
- Štrudlice pecite oko 20 minuta, da blago porumene. Kada se izvade iz rerne delovaće da su meke, ali će se vremenom testo stegnuti.
Da li treba da odstoje pre služenja?
- Potrebno je da odstoje najmanje jedan sat kako bi se ohladile i omekšale.
Štrudlice od speltinog brašna
Sastojci:
150 g putera
100 g kisele pavlake
350 g speltinog brašna
½ praška za pecivo
60 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
Za fil:
100 g mlevenih oraha
8 kašika džema od šljiva (ili po želji)
Prah šećer za posipanje
Priprema:
Testo: Sjedinite puter sobne temperature sa pavlakom i šećerom u prahu, dodajte vanilin šećer i kratko mutite mikserom. Postepeno dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo i zamesite testo. Rastanjite ga oklagijom na pobrašnjenoj podlozi u pravougaonik debljine 0,5 cm i podelite na 4 trake širine 8 cm.
Fil: Za svaku štrudlicu sjedinite posebno po dve pune kašike mlevenih oraha i džema. Na svaku traku celom dužnom po sredini rasporedite fil. Spojite prstima strane testa i malo rukom utisnite spoj. Rolnice ređajte u pleh obložen papirom za pečenje tako da spoj bude s donje strane. Isecite ih na štrudlice i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok malo ne porumene. Kada se ohlade pospite ih prah šećerom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
NATAŠINA PUNJENA BUNDEVA RAJ ZA NEPCA Po receptu blogerke profila "Nacina kuhinja"
Slano jelo u špageti bundevi koje će vas oboriti s nogu, po receptu Nataše Stević
JELENINA VOĆNA ROZEN TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Savršena za sve važne prilike
Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
Komentari (0)