CVETNA POGAČA S MAKOM Napravite božanstveno slatko pecivo po receptu Marine Pejić iz Smederevske Palanke
Pogača je uvek dobar izbor kada želite da počastite porodicu, ali i da se pokažete pred gostima kulinarskim umećem.
Slatka pogača u obliku cveta je zaista posebna. Vredi se malo potruditi oko pripreme, jer je veoma ukusna, mekana i sigurno će oduševiti sve koji je probaju. Uz kafu ili čaj je odlično posluženje za popodnevno druženje sa prijateljima, a može da bude i sladak doručak. Tajne ovog recepta nam je objasnila kulinarska blogerka Marina Ćosić Pejić iz Smederevske Palanke koja živi u Beču. Ona stoji iza Instagram stranice „Mama kuva sa bebom“ na kojoj objavljuje kulinarske specijalitete za više od 45.000 vernih pratilaca.
Koji tip brašna je najbolje koristiti za ovu pogaču?
- Uvek pravim pogaču od mekog belog brašna tip 400. Ono se dobro poveže sa ostalim sastojcima, pa pogača ima glatku strukturu.
Da li brašno treba da se proseje pre mešenja?
- Prosejavanje brašna nije obavezno, ali se praktikuje u nekim receptima da bi se izbeglo stvaranje grudvica brašna u testu.
Zašto ne može da se stavi cela količina brašna odjednom?
- Brašno treba da se dodaje malo po malo da bi se zamesilo fino testo. Tako ćete biti sigurni da niste stavili previše. Ukoliko dodate sve odjednom možete dobiti tvrdo testo.
Da li je za ovaj recept važno da sastojci budu sobne temperature?
- U ovom slučaju je najvažnije da brašno bude sobne temperature, jer će se tako lakše umesiti testo. Temperatura putera ne utiče na to kakva će biti ova pogača.
Može li da se koristi margarin umesto putera?
- Uvek se može koristiti margarin umesto putera.
Da li umesto jogurta može da se stavi kisela pavlaka?
- Može, i ja to radim ako nemam jogurt. Pavlaku stavite u istoj količini koliko je potrebno jogurta.
Kakvo treba da bude testo kada se umesi?
- Testo ne treba da bude ni tvrdo ni meko. Bolje je da bude mekše. Znaćete da je dobro umešeno kada vam se ne lepi za ruke, već je glatko. Sve dok vam se testo lepi za ruke potrebno je da dodajete još brašna. Radite to malo po malo kako ne biste preterali.
Od čega zavisi da li će pogača biti meka i vazdušasta kada se ispeče?
- Za testo je najbitnije imati strpljenja. Treba ga pustiti da dovoljno naraste. Tako će biti sigurno savršeno.
Da li se mak prelije vrelim mlekom ili se zajedno kuvaju?
- Šećer i mak se pomešaju i preliju vrelim mlekom.
Kako se pravi cvet od testa?
- Na sredini testa okruglom časom označite krug, a testo oko čaše isecite na 16 trouglova. Cvet pravite od dva trougla. Svaki trougao uvijet dva puta, potom spojite krajeve dva trougla. Tako ćete dobiti cvet. Postupak ponovite i sa ostalim trouglovima.
Da li pogača mora da se premaže žumancetom pre pečenja?
- Može, ali ne mora. Bolje je da se premaže, jer će testo biti još ukusnije i pogača će dobiti zlatnu boju, pa će lepše izgledati.
Kako se peče pogača da bi se ujednačeno ispekla?
- Uvek je najbitnije da pečete pecivo na onoliko stepeni koliko je u receptu navedeno i da zagrejete rernu pre nego što stavite pogaču. Ova pogača se peče 20 minuta na 200 stepeni. Vreme pečenja može nekoliko minuta varirati gore-dole, u zavisnosti od rerne.
RECEPT
Cvetna pogača sa makom
Sastojci:
600 g brašna
2 kesice suvog kvasca
130 ml mleka
200 ml jogurta
50 g šećera
1/2 kašičice soli
2 jaja
80 g putera
Kora limuna
Za fil:
150 g maka
250 ml mleka
100 g šećera
1 vanilin šećer
1 žumance
Priprema:
Fil: Mak i šećer pomešajte i prelijte vrućim mlekom, izmešajte i ostavite da se ohladi.
Testo: Pomešajte kvasac i toplo mleko, dodajte so i kašiku šećera i ostavite da se kvasac aktivira. Dodajte jaja, puter, jogurt, narendanu koru limuna i ostatak šećera. Sjedinite i zamesite testo postepeno dodajući brašno. Pokrijte folijom i krpom, ostavite da naraste. Podelite na četiri dela, napravite loptice i ostavite 15 minuta da rastu. Svaku rastanjite oklagijom i premažite filom, osim poslednje. Radite to u plehu. Čašom na sredini testa obeležite krug, a ostatak testa isecite na 16 jednakih trouglova. Motajte trouglove na unutra tako da spajate dva kraja trougla. Pokrijte pogaču i ostavite 10 minuta da odstoji. Premažite je umućenim žumancetom i pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
JELENINA VOĆNA ROZEN TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Savršena za sve važne prilike
Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
RECEPT ZA DINSTANI GRAŠAK SE NAJVIŠE TRAŽI Ukus je savršen, nema toga ko može da mu odoli
Brzo se sprema, a preukusno je. Što je najbolje i deca ga obožavaju
Komentari (0)