ČILI BEZ MESA Posno jelo po ukusu cele porodice, garantovano će tražiti još
Poslužite sa listovima korijandera i kremom od avokada...
Čili se može pripremiti četiri dana unapred i čuvati u frižideru. Podgrejte ga na šporetu pre služenja.
Sastojci:
- 3 čili papričice, oprane
- 2 kašike semena kima
- 8 čena belog luka, oljuštenih
- 1 kašičica mlevene slatke paprike
- 1 kašičica koncentrata paradajza
- 1 kašičica jabučnog sirćeta
- ⅓ šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 velika glavica komorača, sitno iseckana (oko 2 ½ šolje)
- 5 stabljika celera, sitno iseckanih (oko 2 ½ šolje)
- 2 velika luka, sitno iseckana (oko 4 šolje)
- 1 kašika plus 1 kašičica krupne soli
- ½ šolje paradajz pirea
- 2 konzerve (oko 800 g) seckanog paradajza
- ¾ šolje suvih smeđih sočiva
- oko 900 g batata, oljuštenih i isečenih na kocke od 1,5 cm (oko 6 ½ šolje)
- 1 konzerva (oko 425 g) crnog pasulja, oceđena i isprana
- 1 konzerva (oko 425 g) pasulja sa crnim okom, oceđena i isprana
- Listovi korijandera, za serviranje
- Krem od avokada, za serviranje
Priprema:
Prokuvajte 3 šolje vode u srednjoj šerpu. U međuvremenu, zagrejte tiganj od livenog gvožđa na srednje jakoj vatri. Dodajte čili papričice i pržite, često okrećući, dok ne zamirišu i potamne, oko 2 minuta. Prebacite ih u srednju činiju i prelijte ključalom vodom. (Po potrebi stavite manju činiju ili tanjir da ostanu potopljeni.) Ostavite da stoje dok čiliji ne omekšaju, najmanje 30 minuta.
U međuvremenu, stavite kim u tiganj na srednju vatru i upržite, često mešajući, dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Odmah prebacite u avan s tučkom ili mlin za začine i ostavite da se potpuno ohladi. Sameljite u fini prah; ostavite sa strane.
Ocedite čili papričice, sačuvajte tečnost u kojoj su se potapali; uklonite i odbacite stabljike i semenke. Stavite čili papričice u avan sa belim lukom, mlevenom paprikom, koncentratom od paradajza i jabučnim sirćetom, i tucite dok ne dobijete gustu pastu (ili pulsirajte u blenderu). Ostavite sa strane.
Zagrejte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri dok ne zablista. Dodajte iseckano povrće i 1 kašiku soli i kuvajte, često mešajući, dok ne porumene i karamelizuju, 45 minuta do jedan sat. (Smanjite vatru po potrebi da ne izgore.)
Dodajte kim i kuvajte na srednje jakoj vatri, mešajući, dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Dodajte mešavinu čilija, paradajz pire i 1 kašičicu soli, i kuvajte, mešajući, 5 minuta. Umešajte paradajz, sačuvanu tečnost od čilija, sočivo i 5 šolja vode. Povećajte vatru do ključanja, zatim smanjite na laganu vatru, pokrijte i krčkajte, povremeno mešajući, 30 minuta.
Dodajte batat, crni pasulj i pasulj, mešajući da se sjedini. Vratite na lagano kuvanje i kuvajte, pokriveno, povremeno mešajući, dok sočivo i krompir ne omekšaju, oko 30 minuta.
Poslužite sa listovima korijandera i kremom od avokada.
Bonus video:
DOMAĆI HUMUS Posna trpeza nije kompletna bez ovog namaza, savršeno je kremast i ukusan
Služite uz peciva, povrće isečeno na trakice ili kao namaz na sendvič...
ČORBA OD SOČIVA Lagan i neodoljiv obrok koji će vas ugrejati, a sprema se nikad brže
Čorbu možete pripremiti unapred i čuvati u frižideru, ili...
KREM SUPA OD KARFIOLA Jednostavno jelo koje osvaja na prvi zalogaj
Čuvajte karfiol u fioci za povrće, u plastičnoj kesi, do nedelju dana...
POSNE PLJESKAVICE OD OSLIĆA Prave se za tili čas, a ukus im je fenomenalan
Najbolje da ih servirate dok su još tople...
DŽEM ZA DIJABETIČARE SAVRŠEN ZA JESEN A pravi se od samo 3 sastojka i osvaja ukusom
Savršenog ukusa, a zdrav i ne utiče na povećanje šećera u krvi.
Komentari (0)