ČILI BEZ MESA Posno jelo po ukusu cele porodice, garantovano će tražiti još

Ana Klikovac

12:00

Zdravi zalogaji 0

Poslužite sa listovima korijandera i kremom od avokada...

Shutterstock
Shutterstock

Čili se može pripremiti četiri dana unapred i čuvati u frižideru. Podgrejte ga na šporetu pre služenja.

Sastojci:

  • 3 čili papričice, oprane
     
  • 2 kašike semena kima
     
  • 8 čena belog luka, oljuštenih
     
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
     
  • 1 kašičica koncentrata paradajza
     
  • 1 kašičica jabučnog sirćeta
     
  • ⅓ šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
     
  • 1 velika glavica komorača, sitno iseckana (oko 2 ½ šolje)
     
  • 5 stabljika celera, sitno iseckanih (oko 2 ½ šolje)
     
  • 2 velika luka, sitno iseckana (oko 4 šolje)
     
  • 1 kašika plus 1 kašičica krupne soli
     
  • ½ šolje paradajz pirea
     
  • 2 konzerve (oko 800 g) seckanog paradajza
     
  • ¾ šolje suvih smeđih sočiva
     
  • oko 900 g batata, oljuštenih i isečenih na kocke od 1,5 cm (oko 6 ½ šolje)
     
  • 1 konzerva (oko 425 g) crnog pasulja, oceđena i isprana
     
  • 1 konzerva (oko 425 g) pasulja sa crnim okom, oceđena i isprana
     
  • Listovi korijandera, za serviranje
     
  • Krem od avokada, za serviranje

Priprema:

Prokuvajte 3 šolje vode u srednjoj šerpu. U međuvremenu, zagrejte tiganj od livenog gvožđa na srednje jakoj vatri. Dodajte čili papričice i pržite, često okrećući, dok ne zamirišu i potamne, oko 2 minuta. Prebacite ih u srednju činiju i prelijte ključalom vodom. (Po potrebi stavite manju činiju ili tanjir da ostanu potopljeni.) Ostavite da stoje dok čiliji ne omekšaju, najmanje 30 minuta.

U međuvremenu, stavite kim u tiganj na srednju vatru i upržite, često mešajući, dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Odmah prebacite u avan s tučkom ili mlin za začine i ostavite da se potpuno ohladi. Sameljite u fini prah; ostavite sa strane.

Ocedite čili papričice, sačuvajte tečnost u kojoj su se potapali; uklonite i odbacite stabljike i semenke. Stavite čili papričice u avan sa belim lukom, mlevenom paprikom, koncentratom od paradajza i jabučnim sirćetom, i tucite dok ne dobijete gustu pastu (ili pulsirajte u blenderu). Ostavite sa strane.

Zagrejte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri dok ne zablista. Dodajte iseckano povrće i 1 kašiku soli i kuvajte, često mešajući, dok ne porumene i karamelizuju, 45 minuta do jedan sat. (Smanjite vatru po potrebi da ne izgore.)

Dodajte kim i kuvajte na srednje jakoj vatri, mešajući, dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Dodajte mešavinu čilija, paradajz pire i 1 kašičicu soli, i kuvajte, mešajući, 5 minuta. Umešajte paradajz, sačuvanu tečnost od čilija, sočivo i 5 šolja vode. Povećajte vatru do ključanja, zatim smanjite na laganu vatru, pokrijte i krčkajte, povremeno mešajući, 30 minuta.

Dodajte batat, crni pasulj i pasulj, mešajući da se sjedini. Vratite na lagano kuvanje i kuvajte, pokriveno, povremeno mešajući, dok sočivo i krompir ne omekšaju, oko 30 minuta.

Poslužite sa listovima korijandera i kremom od avokada.

 

Bonus video:

@moja.trpeza KROMPIR SALATA SA TUNJEVINOM Sastojci: 4 krompira 1 praziluk (beli deo) 1 konzerva tunjevine u komadima 1 šolja kuvanog pasulja (beli ili crveni) Maslinovo ulje So, biber Sok od 1 limuna Priprema: 1. Krompir oljuštite, isecite na kriške i skuvajte dok ne omekša. 2. Procedite i ostavite da se ohladi. 3. Posolite, pobiberite i dodajte malo maslinovog ulja. 4. Iseckajte praziluk i dodajte ga u krompir. 5. Ubacite kuvani pasulj i tunjevinu u komadima. 6. Prelijte limunovim sokom i još malo maslinovog ulja. 7. Lagano promešajte i poslužite rashlađeno. #mojatrpeza #trpeza #kuhinjarecepti #viral_video ♬ original sound - Moja Trpeza

 

Tagovi:

Komentari (0)

Loading