NEKA CELA KUĆA ZAMIRIŠE! Napravite lisnato pecivo sa jabukama i bademom
Zasladite se krckavim pecivom punjenim sočnim filom.
Sastojci:
Testo:
500 g brašna
250 g putera
1 kocka svežeg kvasca
1 kašičica šećera
125 ml mlakog mleka
1 kašičica soli
50 g šećera u prahu
2 jaja
Fil:
200 g jabuka
1 kašika soka od limuna
4 kašike marmelade od kajsija
Premaz:
1 umućeno jaje
4 kašike šećera u prahu
2 kašike tople vode
šaka seckanih badema
Priprema: Pomešati kvasac sa 3 kašike mlakog mleka i kašičicom šećera i ostaviti da nadođe. Pomešati brašno, so, šećer u prahu i 50 g putera na listiće. Izmešati i dodati nadošao kvasac, preostalo mleko i jaja. Mesiti da se dobije meka smesa. Pokriti krpom i staviti u frižider na 10 minuta. Preostali puter ostaviti da malo omekša i oblikovati u pravougaonik. Testo premesiti i saviti u pravougaonik. Staviti puter u sredinu i presaviti preko njega krajeve. Razviti oklagijom u pravougaonik i saviti gornju trećinu prema dole, a donju trećinu prema gore. Staviti u frižider na 10 minuta. Proceduru ponoviti još 2 puta. Jabuke očistiti i sitno iseći. Poprskati limunovim sokom i dodati marmeladu od kajsija. Testo razviti na ½ cm debljine i iseći na kvadrate (ili oblik po želji). Na svaki kvadrat stavljati 1 kašiku fila i urolati. Rernu zagrejati na 220°C. Testo staviti u pleh i ostaviti na toplom da odstoji još 20-30 minuta. Ponovo ih premazati umućenim jajetom i staviti da se peku, otprilike 15 minuta. Kad su gotovi, sačekati da se ohlade i premazati mešavinom šećera i vode sa bademima.
MEKANE KIFLICE POSNE NA VODI Prave se brzo i lako, a zagrejaće vam dušu i telo
Brze i sočne kiflice koje se lako prave, uspeće i potpunim početnicima. Savršeno predjelo ili prilog nekom jelu, pravićete ih stalno.
ROLNICE SA SPANAĆEM Bogatog nadeva i hrskavih kora, stalno ćete da ih pravite
Napravite ove preukusne rolnice sa spanaćem. Mekane iznutra, sa bogatim filom od spanaća i sira, a spolja hrskave. Možete da ih jedete samostalno ili uz neki prilog, šolju jogurta, po izboru.
POSNA PITA SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM Savršen voćno - čokoladni hrskavi spoj
Slatkog, čokoladnog ukusa i hrskavih kora. Napravite pitu sa šljivama i čokoladom i bićete oduševljeni. Prava posna rapsodija spojena u ovu poslasticu.
GIBANICA SA SIROM Ovakvu do sada niste jeli, hrskava kora i testo meko kao duša
Spolja sa hrskavim korama, a unutra mekog nadeva. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
SUDŽUK Jeftin kolač koji se lako priprema, stavite odmah duplu meru
Starinski kolač sa orasima, koji se brzo i lako pravi. Sastojci su jeftini a ukus neodoljiv. Možete da poslužite za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
Komentari (0)