NEKA CELA KUĆA ZAMIRIŠE! Napravite lisnato pecivo sa jabukama i bademom
Zasladite se krckavim pecivom punjenim sočnim filom.
![NEKA CELA KUĆA ZAMIRIŠE! Napravite lisnato pecivo sa jabukama i bademom](/data/images/2023-04-08/50984_pecivo-sa-jabukama-shutterstock-161286716_f.jpg?timestamp=1680904800)
Sastojci:
Testo:
500 g brašna
250 g putera
1 kocka svežeg kvasca
1 kašičica šećera
125 ml mlakog mleka
1 kašičica soli
50 g šećera u prahu
2 jaja
Fil:
200 g jabuka
1 kašika soka od limuna
4 kašike marmelade od kajsija
Premaz:
1 umućeno jaje
4 kašike šećera u prahu
2 kašike tople vode
šaka seckanih badema
Priprema: Pomešati kvasac sa 3 kašike mlakog mleka i kašičicom šećera i ostaviti da nadođe. Pomešati brašno, so, šećer u prahu i 50 g putera na listiće. Izmešati i dodati nadošao kvasac, preostalo mleko i jaja. Mesiti da se dobije meka smesa. Pokriti krpom i staviti u frižider na 10 minuta. Preostali puter ostaviti da malo omekša i oblikovati u pravougaonik. Testo premesiti i saviti u pravougaonik. Staviti puter u sredinu i presaviti preko njega krajeve. Razviti oklagijom u pravougaonik i saviti gornju trećinu prema dole, a donju trećinu prema gore. Staviti u frižider na 10 minuta. Proceduru ponoviti još 2 puta. Jabuke očistiti i sitno iseći. Poprskati limunovim sokom i dodati marmeladu od kajsija. Testo razviti na ½ cm debljine i iseći na kvadrate (ili oblik po želji). Na svaki kvadrat stavljati 1 kašiku fila i urolati. Rernu zagrejati na 220°C. Testo staviti u pleh i ostaviti na toplom da odstoji još 20-30 minuta. Ponovo ih premazati umućenim jajetom i staviti da se peku, otprilike 15 minuta. Kad su gotovi, sačekati da se ohlade i premazati mešavinom šećera i vode sa bademima.
![sutlijaš](/data/images/2024-10-03/102138_sutlijas-shutterstock-62962489_f.jpg)
SUTLIJAŠ Fenomenalan domaći desert koji budi nostalgiju, a cimet mu daje poseban šmek
Neodoljivi desert oduševiće vas na prvi zalogaj.
![posni prebranac](/data/images/2024-09-27/101567_posni-prebranac_f.jpg)
PREBRANAC PO BAKA MIRINOM RECEPTU Držaće vas dugo sitim, a raj za nepca
Jelo koje krepi organizam u trenu, obožavaćete ga.
![knedle sa šljivama](/data/images/2024-08-23/98347_knedle-sa-sljivama_f.jpg)
KNEDLE SA ŠLJIVAMA Starinske i aromatične, a mekane kao duša
Starinski slatkiš kome nije moguće odoleti, za pravo uživanje.
TRADICIONALNA SRPSKA PITA Domaća sečenica, užitak koji garantuje pune baterije
Sečenica se može umesiti od običnog testa kao za hleb ili od testa koje ćete zamesiti s mlekom, kao za kiflice
![uštipci](/data/images/2025-01-08/110679_ustipci-6_f.jpg)
PO RECEPTU NAŠIH BAKA Domaći uštipci, pecivo za sva vremena
Mekani kao duša, slani ili slatki, vi birate
Komentari (0)