Pristite se detinjstva uz ovaj starinski recept za POGAČICE SA ČVARCIMA
Tople pogačice s čvarcima idealan su prijatelj u hladnijim danima, pa ih napravite još večeras.
Pogačice sa čvarcima
Sastojci:
500 g običnog brašna
1 svež kvasac
1 kašika šećera
300 ml toplog mleka
1 1/2 prstohvata soli
1/2 kašičice bibera
1 jaje
1 kašika masti
350 g čvaraka
jaje za premaz
Priprema:
Čvarke samljite u seckalici. U činiji izmrvite kvasac, dodati šećer pa preliti polovinom mlakog mleka. Ostaviti oko 10 minuta, da kvasac naraste i napravi se pena. U većoj posudi prosejte brašno, so i biber a u sredini napravite udubljenje. U njega ubacite penu od kvasca i mleka, pa dodajte jaje, mast i ostatak mleka. Mesite testo (trebaće nekoliko minuta) dok ne postane glatko, pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Posle toga još jednom promešajte, ponovo pokrijte krpom i ostavite oko 40 minuta na toplom mestu da naraste. Kada je testo naraslo, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu, tanko razvucite i na polovinu rasporedite trećinu mlevenih čvaraka. Polovinu premazanu čvracima prekrijte „čistom“ polovinom i razvaljajte što tanje. Ponovite postupak (na pola površine istresite čvarke, prekrijte čistom polovinom, razvucite) još dva puta. Poslednji put razvući testo na debljinu od 1,5 cm i vadite pogačice kalupom za kolače ili čašom. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i premažite korpice umućenim jajetom. Pecite 15 minuta na 180-190 stepeni, ili dok ne porumeni.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
DOMAĆICE SU LUDE ZA OVIM RECEPTOM Spojite gibanicu i carsku pitu i dobićete najlepše jelo na svetu
Kombinacija carske pite i gibanice je čisto savršenstvo, a priprema se brzo i lako
CELA SRBIJA TRAŽI OVAJ RECEPT Krofne od dva sastojka gotove za minut
Ako ste u potrazi za jednostavnim, a ukusnim slatkišem koji će obradovati vaše ukućane, evo jednog jednostavnog recepta koji je zaludeo Internet prethodnih dana
PROJA BEZ JAJA GOTOVA ZA 20 MINUTA Ukusnija od one klasične, danima ostaje sveža
Posna proja je vrlo jednostavno i praktično jelo koje uvek možete da spremate kada imate malo vremena.
KOLAČ BEZ BRAŠNA Mekan kao pahulja, sa orahom i grizom
Možete ga preliti čokoladnom glazurom ili samo posuti šećerom u prahu
MIRIŠU NA ZIMU I PRAZNIKE Starinski recept za najukusnije medenjake, mogu trajati i do mesec dana
Pred vama je recept za divne, mirisne i meke medenjake! Odlični su kao sredstvo za evociranje uspomena iz detinjstva, kao slatkiš "za po kući" ili kao jestivi poklon
Komentari (0)