Pristite se detinjstva uz ovaj starinski recept za POGAČICE SA ČVARCIMA
Tople pogačice s čvarcima idealan su prijatelj u hladnijim danima, pa ih napravite još večeras.
Pogačice sa čvarcima
Sastojci:
500 g običnog brašna
1 svež kvasac
1 kašika šećera
300 ml toplog mleka
1 1/2 prstohvata soli
1/2 kašičice bibera
1 jaje
1 kašika masti
350 g čvaraka
jaje za premaz
Priprema:
Čvarke samljite u seckalici. U činiji izmrvite kvasac, dodati šećer pa preliti polovinom mlakog mleka. Ostaviti oko 10 minuta, da kvasac naraste i napravi se pena. U većoj posudi prosejte brašno, so i biber a u sredini napravite udubljenje. U njega ubacite penu od kvasca i mleka, pa dodajte jaje, mast i ostatak mleka. Mesite testo (trebaće nekoliko minuta) dok ne postane glatko, pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Posle toga još jednom promešajte, ponovo pokrijte krpom i ostavite oko 40 minuta na toplom mestu da naraste. Kada je testo naraslo, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu, tanko razvucite i na polovinu rasporedite trećinu mlevenih čvaraka. Polovinu premazanu čvracima prekrijte „čistom“ polovinom i razvaljajte što tanje. Ponovite postupak (na pola površine istresite čvarke, prekrijte čistom polovinom, razvucite) još dva puta. Poslednji put razvući testo na debljinu od 1,5 cm i vadite pogačice kalupom za kolače ili čašom. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i premažite korpice umućenim jajetom. Pecite 15 minuta na 180-190 stepeni, ili dok ne porumeni.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
MEKANE KIFLICE POSNE NA VODI Prave se brzo i lako, a zagrejaće vam dušu i telo
Brze i sočne kiflice koje se lako prave, uspeće i potpunim početnicima. Savršeno predjelo ili prilog nekom jelu, pravićete ih stalno.
ROLNICE SA SPANAĆEM Bogatog nadeva i hrskavih kora, stalno ćete da ih pravite
Napravite ove preukusne rolnice sa spanaćem. Mekane iznutra, sa bogatim filom od spanaća i sira, a spolja hrskave. Možete da ih jedete samostalno ili uz neki prilog, šolju jogurta, po izboru.
POSNA PITA SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM Savršen voćno - čokoladni hrskavi spoj
Slatkog, čokoladnog ukusa i hrskavih kora. Napravite pitu sa šljivama i čokoladom i bićete oduševljeni. Prava posna rapsodija spojena u ovu poslasticu.
GIBANICA SA SIROM Ovakvu do sada niste jeli, hrskava kora i testo meko kao duša
Spolja sa hrskavim korama, a unutra mekog nadeva. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
SUDŽUK Jeftin kolač koji se lako priprema, stavite odmah duplu meru
Starinski kolač sa orasima, koji se brzo i lako pravi. Sastojci su jeftini a ukus neodoljiv. Možete da poslužite za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
Komentari (0)