Pristite se detinjstva uz ovaj starinski recept za POGAČICE SA ČVARCIMA

alo.rs

16:30

Bakina vanglica 0

Tople pogačice s čvarcima idealan su prijatelj u hladnijim danima, pa ih napravite još večeras.

čvarci
Shutterstock

 

Pogačice sa čvarcima

Sastojci:

500 g običnog brašna

1 svež kvasac

1 kašika šećera

300 ml toplog mleka

1 1/2 prstohvata soli

1/2 kašičice bibera

1 jaje

1 kašika masti

350 g čvaraka

jaje za premaz

Priprema:

Čvarke samljite u seckalici. U činiji izmrvite kvasac, dodati šećer pa preliti polovinom mlakog mleka. Ostaviti oko 10 minuta, da kvasac naraste i napravi se pena. U većoj posudi prosejte brašno, so i biber a u sredini napravite udubljenje. U njega ubacite penu od kvasca i mleka, pa dodajte jaje, mast i ostatak mleka. Mesite testo (trebaće nekoliko minuta) dok ne postane glatko, pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Posle toga još jednom promešajte, ponovo pokrijte krpom i ostavite oko 40 minuta na toplom mestu da naraste. Kada je testo naraslo, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu, tanko razvucite i na polovinu rasporedite trećinu mlevenih čvaraka. Polovinu premazanu čvracima prekrijte „čistom“ polovinom i razvaljajte što tanje. Ponovite postupak (na pola površine istresite čvarke, prekrijte čistom polovinom, razvucite) još dva puta. Poslednji put razvući testo na debljinu od 1,5 cm i vadite pogačice kalupom za kolače ili čašom. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i premažite korpice umućenim jajetom. Pecite 15 minuta na 180-190 stepeni, ili dok ne porumeni.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Komentari (0)

Loading