Baba Ruža nam je otkrila recept za KROASANE koji uvek ispadnu jednaki, hrskavi i rumeni, rečju VRH VRHOVA
Mekani i vazdušasti kao iz pekare, pravi su izbor za sve obroke a možete da ih punite čime volite ili da ih ostavite prazne.
Baba-Ružini kroasani
Sastojci:
2,5 dl mleka
2 kašike šećera
1 svež kvasac
1 kg običnog brašna
2 jaja
2 kašičice soli
50 ml ulja
2,5 dl vode
250 g putera ili margarina sobne temperature
1 jaje
semenke za posipanje
Priprema:
Mleko sa 2 kašike šećera zagrejte dok ne bude mlako, pa mu dodajte kvasac i ostavite na toplom da nabubri. Zamesiti testo od kvasca i sve ostale sastojke u činiji. Ostavite testo na toplom mestu dok se ne udvostruči, oko sat ili dva. Mikserom izmiksajte smekšale puter ili margarin. Dignuto testo podelite na 6 jednakih loptica. Svaku lopticu umesiti, oblikovati i razvaljati u krug prečnika oko 20 cm. Slagati krugove testa jedan na drugi i svaki premazati puterom. Ne premažite poslednji komad testa. Sada razvaljajte što tanje u pravougaonik. Testo prvo isecite na trake visine 8-10 cm, pa ga isecite na trouglove, a trouglove uvijte u rolnice. Kiflice poređati na tepsije obložene papirom za pečenje. Ostavite kiflice na toplom mestu da narastu još 30 minuta. Zagrejte rernu na 200 stepeni, kiflice premažite umućenim jajetom i po želji pospite susamom ili semenkama. Pecite ih dok ne porumene, 20-30 minuta.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
MEKANE KIFLICE POSNE NA VODI Prave se brzo i lako, a zagrejaće vam dušu i telo
Brze i sočne kiflice koje se lako prave, uspeće i potpunim početnicima. Savršeno predjelo ili prilog nekom jelu, pravićete ih stalno.
ROLNICE SA SPANAĆEM Bogatog nadeva i hrskavih kora, stalno ćete da ih pravite
Napravite ove preukusne rolnice sa spanaćem. Mekane iznutra, sa bogatim filom od spanaća i sira, a spolja hrskave. Možete da ih jedete samostalno ili uz neki prilog, šolju jogurta, po izboru.
POSNA PITA SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM Savršen voćno - čokoladni hrskavi spoj
Slatkog, čokoladnog ukusa i hrskavih kora. Napravite pitu sa šljivama i čokoladom i bićete oduševljeni. Prava posna rapsodija spojena u ovu poslasticu.
GIBANICA SA SIROM Ovakvu do sada niste jeli, hrskava kora i testo meko kao duša
Spolja sa hrskavim korama, a unutra mekog nadeva. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
SUDŽUK Jeftin kolač koji se lako priprema, stavite odmah duplu meru
Starinski kolač sa orasima, koji se brzo i lako pravi. Sastojci su jeftini a ukus neodoljiv. Možete da poslužite za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
Komentari (0)