KUPUS KIFLICE fino pecivo meko ko duša s testom koje se lista poput kupusa

Ivana Vujnović

20:01

Bakina vanglica 0

Kupus kifle svojim bi nazivom mogle nekoga da zbune jer ovaj odličan recept od dizanog tijesta nema nikakve veze s poznatim povrćem a ime su dobije jer im se testo lista poput listova kupusa.

kupus kiflice
Shutterstock

 

KUPUS KIFLICE

SASTOJCI:

1 kg brašna

20 g soli

10 g suvog kvasca

10 g šećera

2 belanca

100 ml ulja

250 ml vode

250 ml toplog mleka

Za punjenje:

200 g putera

1 jaje

400 g sira

Za premaz:

1 jaje

2 žumanca

susam

Priprema: 

U veću činiju sipajte toplo mleko, dodajte suvi kvasac, šećer i malo brašna. Sve dobro izmešajte, pa prekrijte providnom folijom i kuhinjskom krpom. Ostavite 15 minuta da naraste. Zatim u posudu sipajte vodu, ulje i belanca i sve kratko promešajte varjačom. Sipati deo brašna i zatim mešati smesu. Sipajte brašno do kraja, posolite, pa rukom umesite glatko testo. Odozgo pospite testo a malo brašna, pa posudu prekrijte providnom folijom i čistom kuhinjskom krpom i ostavite da naraste 1 sat na sobnoj temperaturi. Posle sat vremena izvucite testo na pobrašnjenu površinu i mesite ga rukom. Testo isecite na četiri jednaka dela i formirajte loptice, pa ih prekrijte krpom da se osuše.

Pripremite fil: u činiju razbijte jedno jaje i viljuškom pomešajte sa puterom. Uzmite jednu lopticu testa i razvaljajte je na oko 3 milimetra debljine. Ostale kuglice i dalje treba prekriti krpom. Po celoj uvaljanoj površini rasporedite četvrtinu mešavine putera i jaja. Zatim odozgo stavite sir (možete i neki drugi fil) i razvaljajte što tanje. Isecite dijagonalno oštrim nožem da napravite trouglove. Isečene rolnice poređajte u pleh obložen papirom za pečenje sa malim razmakom. Uradite isto sa ostala tri komada testa. Za premazivanje pomešati žumance sa jajetom, a kiflice premazati kiflom. Svaku rolnu pospite susamom. Ostavite ih da odstoje oko sat vremena pokrivene čistom krpom. Peku se u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 30 minuta.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading