RECEPT ZA BOSANSKI SPECIJALITET Slatki prženi lokumi, mekani, slatki kolačići
Danas vam donosim recept za slatke lokume pržene u ulju
U tradicionalnoj bosanskoj kuhinji lokumi se spominju i kao pečeno i kao prženo testo, kao slatki ili slani uštipci različitih oblika.
Sastojci
– 350 g brašna
– 3 supene kašike kisele vode
– 2 supene kašike šećera
– 3 jaja
– prstohvat soli
– ulje za prženje
– šećer u prahu za posipanje
Priprema
Mikserom umutiti jaja, kiselu vodu, šećer i prstohvat soli.
Postepeno dodavati brašno i mešati kašikom. U početku će smesa biti tekuća.
Nakon 350 g brašna, tekuća smesa će postati lepi komad kompaktnog testa.
Na pobrašnjenoj podlozi, testo malo mesiti rukama, kako bi postalo još lepše i glađe.
Zatim ga podeliti na četiri jednake loptice.
Loptice razvaljati u dugačke i tanke valjke, pa ih rezati na lokume dužine oko 5 cm.
Svaki lokum zarezati po dužini s jedne strane.
Ubacivati ih u duboko vruće ulje. Lokumi će prvo potonuti na dno, pa će za par sekundi isplivati na površinu.
Kada se isprže s donje strane, sami će se okrenuti u ulju. Vaditi ih na papirni ubrus kada dobiju lepu, blagu boju.
Posuti šećerom u prahu.
Služiti tople, uz slatki namaz i belu kafu.
PROJA SA MESOM Recept na čaše, gotova brzinski, a ukus rajski
Iznenadite ukućane ovom fantastičnom projom.
POSNI UŠTIPCI OD 3 SASTOJKA Hrskavi spolja, mekani unutra, a najbolje idu uz domaći pekmez od kajsija
Preukusni su, probajte, nećete pogrešiti
POSNI ROLAT SA AJVAROM ZA NIKOLJDAN Najukusnije predjelo, na slavama se uvek traži parče više
Idealno posno posluženje za slavu
Savršen patišpanj: Tajna temperature koja garantuje da kolač nikad ne „padne“
Ova hemijska reakcija daje kolaču mekoću i prozračnost koju je teško postići bez pravilnog zagrevanja
Posna pita od krompira koja se topi u ustima: Hrskava i gotova za tren, a ne treba vam ni oklagija
ajna je u čarobnoj smesi za prelivanje koja daje volumen i hrskavost kupovnim korama.
Komentari (0)