RECEPT ZA BOSANSKI SPECIJALITET Slatki prženi lokumi, mekani, slatki kolačići
Danas vam donosim recept za slatke lokume pržene u ulju
![RECEPT ZA BOSANSKI SPECIJALITET Slatki prženi lokumi, mekani, slatki kolačići](/data/images/2023-02-05/45791_ustipci-sa-jabukama_f.jpg?timestamp=1688853600)
U tradicionalnoj bosanskoj kuhinji lokumi se spominju i kao pečeno i kao prženo testo, kao slatki ili slani uštipci različitih oblika.
Sastojci
– 350 g brašna
– 3 supene kašike kisele vode
– 2 supene kašike šećera
– 3 jaja
– prstohvat soli
– ulje za prženje
– šećer u prahu za posipanje
Priprema
Mikserom umutiti jaja, kiselu vodu, šećer i prstohvat soli.
Postepeno dodavati brašno i mešati kašikom. U početku će smesa biti tekuća.
Nakon 350 g brašna, tekuća smesa će postati lepi komad kompaktnog testa.
Na pobrašnjenoj podlozi, testo malo mesiti rukama, kako bi postalo još lepše i glađe.
Zatim ga podeliti na četiri jednake loptice.
Loptice razvaljati u dugačke i tanke valjke, pa ih rezati na lokume dužine oko 5 cm.
Svaki lokum zarezati po dužini s jedne strane.
Ubacivati ih u duboko vruće ulje. Lokumi će prvo potonuti na dno, pa će za par sekundi isplivati na površinu.
Kada se isprže s donje strane, sami će se okrenuti u ulju. Vaditi ih na papirni ubrus kada dobiju lepu, blagu boju.
Posuti šećerom u prahu.
Služiti tople, uz slatki namaz i belu kafu.
![sutlijaš](/data/images/2024-10-03/102138_sutlijas-shutterstock-62962489_f.jpg)
SUTLIJAŠ Fenomenalan domaći desert koji budi nostalgiju, a cimet mu daje poseban šmek
Neodoljivi desert oduševiće vas na prvi zalogaj.
![posni prebranac](/data/images/2024-09-27/101567_posni-prebranac_f.jpg)
PREBRANAC PO BAKA MIRINOM RECEPTU Držaće vas dugo sitim, a raj za nepca
Jelo koje krepi organizam u trenu, obožavaćete ga.
![knedle sa šljivama](/data/images/2024-08-23/98347_knedle-sa-sljivama_f.jpg)
KNEDLE SA ŠLJIVAMA Starinske i aromatične, a mekane kao duša
Starinski slatkiš kome nije moguće odoleti, za pravo uživanje.
TRADICIONALNA SRPSKA PITA Domaća sečenica, užitak koji garantuje pune baterije
Sečenica se može umesiti od običnog testa kao za hleb ili od testa koje ćete zamesiti s mlekom, kao za kiflice
![uštipci](/data/images/2025-01-08/110679_ustipci-6_f.jpg)
PO RECEPTU NAŠIH BAKA Domaći uštipci, pecivo za sva vremena
Mekani kao duša, slani ili slatki, vi birate
Komentari (0)