RECEPT ZA BOSANSKI SPECIJALITET Slatki prženi lokumi, mekani, slatki kolačići
Danas vam donosim recept za slatke lokume pržene u ulju
U tradicionalnoj bosanskoj kuhinji lokumi se spominju i kao pečeno i kao prženo testo, kao slatki ili slani uštipci različitih oblika.
Sastojci
– 350 g brašna
– 3 supene kašike kisele vode
– 2 supene kašike šećera
– 3 jaja
– prstohvat soli
– ulje za prženje
– šećer u prahu za posipanje
Priprema
Mikserom umutiti jaja, kiselu vodu, šećer i prstohvat soli.
Postepeno dodavati brašno i mešati kašikom. U početku će smesa biti tekuća.
Nakon 350 g brašna, tekuća smesa će postati lepi komad kompaktnog testa.
Na pobrašnjenoj podlozi, testo malo mesiti rukama, kako bi postalo još lepše i glađe.
Zatim ga podeliti na četiri jednake loptice.
Loptice razvaljati u dugačke i tanke valjke, pa ih rezati na lokume dužine oko 5 cm.
Svaki lokum zarezati po dužini s jedne strane.
Ubacivati ih u duboko vruće ulje. Lokumi će prvo potonuti na dno, pa će za par sekundi isplivati na površinu.
Kada se isprže s donje strane, sami će se okrenuti u ulju. Vaditi ih na papirni ubrus kada dobiju lepu, blagu boju.
Posuti šećerom u prahu.
Služiti tople, uz slatki namaz i belu kafu.
NEĆE UPITI NI KAP ULJA Starinski recept za uštipke bez jaja, zbog jednog dodatka imaju savršen ukus
U duboku posudu dodajte brašno, so, rakiju, šećer i mlaku vodu, pa zamestite testo
BAKINA PROJA Ukus će vas odmah vratiti u detinjstvo, bolji recept ne postoji
Ispečenu proju lagano poprskajte vodom...
DOMAĆICE SU LUDE ZA OVIM RECEPTOM Spojite gibanicu i carsku pitu i dobićete najlepše jelo na svetu
Kombinacija carske pite i gibanice je čisto savršenstvo, a priprema se brzo i lako
CELA SRBIJA TRAŽI OVAJ RECEPT Krofne od dva sastojka gotove za minut
Ako ste u potrazi za jednostavnim, a ukusnim slatkišem koji će obradovati vaše ukućane, evo jednog jednostavnog recepta koji je zaludeo Internet prethodnih dana
PROJA BEZ JAJA GOTOVA ZA 20 MINUTA Ukusnija od one klasične, danima ostaje sveža
Posna proja je vrlo jednostavno i praktično jelo koje uvek možete da spremate kada imate malo vremena.
Komentari (0)