OD TRIGLAVA DO ĐEVĐELIJE Najbolji recept za tradicionalnu pitu zeljanicu spolja hrskavu unutra presočnu
Pita zeljanica je najvoljenija u celom balkanskom regionu a ovaj starinski recept će vam olakšati pripremu pa ćete je napraviti za samo sat vremena.
Pita zeljanica
Sastojci:
600 g kora za pitu
250 g svežeg kravljeg sira
300 g spanaća (blitve, kelja ili praziluka)
4 jaja
3 dl pavlake
2 kašike kukuruznog brašna
ulja
so
Priprema:
Spanać očistite, odstraniti mu peteljke, operite i isecite nasitno te posolite. Ostavite u činiji 15 minuta da omekša, pa dobro ocedite. Zatim dodajte mrvljeni sir, pavlaku, jaja, kukuruzno brašno i 3 kašike ulja. Na dno podmazanog pleha stavite tri kore isečene po veličini pleha i svaku poprskajte uljem. Zatim na koru stavite 3 kašike pripremljenog fila i ravnomerno rasporediti po celoj kori. Zatim slažte kore, svaku poprskajte uljem i prelijte filom dok ne potrošite i testo i fil. Poslednje dve kore poprskajte uljem, pa ih premažite sa 3 kašike pavlake. Pecite u rerni na 220 stepeni oko 60 minuta. Kad je gotovo, prekrijte mokrom krpom, a posle 30 minuta isecite na veće komade.
PROJA SA MESOM Recept na čaše, gotova brzinski, a ukus rajski
Iznenadite ukućane ovom fantastičnom projom.
POSNI UŠTIPCI OD 3 SASTOJKA Hrskavi spolja, mekani unutra, a najbolje idu uz domaći pekmez od kajsija
Preukusni su, probajte, nećete pogrešiti
POSNI ROLAT SA AJVAROM ZA NIKOLJDAN Najukusnije predjelo, na slavama se uvek traži parče više
Idealno posno posluženje za slavu
Savršen patišpanj: Tajna temperature koja garantuje da kolač nikad ne „padne“
Ova hemijska reakcija daje kolaču mekoću i prozračnost koju je teško postići bez pravilnog zagrevanja
Posna pita od krompira koja se topi u ustima: Hrskava i gotova za tren, a ne treba vam ni oklagija
ajna je u čarobnoj smesi za prelivanje koja daje volumen i hrskavost kupovnim korama.
Komentari (0)