NOVOPAZARSKE MANTIJE Ovo je jedini pravi recept. kad ih jednom probate, na burek nećete više ni pomisliti
Originalne mantije se ne prelivaju jogurtom i belim lukom, ali kako je ovo stvar izbor i ukusa, obavezno probajte ovaj specijatet u obe varijante
Sastojci za tepsiju prečnika 40cm:
Za testo:
650 g brašna tip 405
1 supena kašika soli
2 supene kašike ulja
400 ml vode
Za fil:
600 g mlevene junetine
70 ml hladne vode
50 ml ulja
450 g seckanog crnog luka
1/2 supene kašike soli
biber
Masnoća za jufke:
150 g putera
70 ml ulja
Preliv po želji:
1 dl jogurta
3-4 čena belog luka
Priprema:
U brašno dodajte so, ulje i mlaku vodu, pa zamesite testo. Testo stavite u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji pola sata. U međuvremenu napravite fil i masnoću.
Za fil: U veću posudu stavite sitno seckan luk, posolite, pobiberite, pa dodajte meso, ulje i vodu. Rukama sve sjedinite.
Za masnoću: Na tihoj vatri otopite puter u koji ste dodali ulje.
Na pobrašnjenu površinu prebacite testo i podelite ga na loptice jednake veličine (oko 65 g). Rukama još malo obradite svaku lopticu. Pokrijte loptice providnom folijom i krpom i ostavite da odstoje 20 minuta. Zatim svaku razvucite oklagijom u obliku kruga prečnika 20 cm. Rastanjite krugove tako što ćete prebacivati sa dlana na dlan. Istanjenu jufku premažite masnoćom i svaku sledeću ređajte na tu, takođe premazujući masnoćom. Treba da složite 10 jufki i da povremeno rastanjite. Kada složite svih 10 rastanjite ih u kvadratni oblik. Stranice neka budu dužine 30 do 35 cm. Razvučenu jufku izrežite na kvadratiće 4x4 cm. Sve kockice ponovo premažite masnoćom. Punite ih mesom i zatvarajte tako što ćete svaku stranicu razvući, pa preklopiti (pogledajte u videu). Ređajte u tepsiju koju ste namazali sa malo masnoće i na kraju opet premažite mantije masnoćom, ali ne preterujte. Pre pečenja očistite ivice tepsije od masnoće, da mantije ne bi pokupile miris zagorele masnoće. Pecite u zagrejanoj rerni na 250°C nekih 25 minuta. Kada mantije dobro porumene prekrijte ih pek papirom i pecite još 15 minuta.
Pred kraj pečenja prelite mantije sa jogurtom, u kome je odstojao beli luk i vratite još 10 minuta u rernu.
Ako neko ne voli ne mora da preliva jogurt, već uz mantije poslužiti kao preliv.
POSNI KOLAČ SA JABUKAMA Desert mekan kao duša, za prave ljubitelje voćnih kolača
Desert bez premca po receptu bez mane.
MAKEDONSKI PINĐUR BOLJI OD KLASIČNOG Nema kome se neće dopasti, a tajna je u ovome
Sočan i ukusan, mažite ga na hleb ili dodajte kao prilog.
MEKANI KAO PENA Bakini preukusni kolači sa džemom i keksom, vraćaju toplinu porodičnog doma
Prava harmonija ukusa u ustima
PAMUK KIFLICE PO BAKINOM RECEPTU Spolja hrskave, unutra mekane kao duša
Odličan izbor za slane zalogaje na zabavama i rođendanima, pamuk kiflice uvek su dobra ideja za doručak, večeru, snek na poslu ili druženja s društvom.
DOMAĆI DŽEM OD BUNDEVE Savršeno se slaže sa palačinkama, a miriše na jesen
Bilo da ga mažete na hleb ili dodate u omiljenu poslasticu, nećete da pogrešite.
Komentari (0)