POGAČICE SA ČVARCIMA Idealne za doručak, a i za brzi zalogaj sa nogu
Idealni slani dezert ili čak i samostalno jelo koje možete da jedete uz bilo koji obrok.

Sastojci
TESTO:
- 500 ml svežeg mleka
- 1 ravna kašika kokosovog šećera
- 1 sveži kvasac
- 850g pšeničnog glatkog brašna
- 100 ml maslinovog ulja
- 200 g kisele pavlake
- 3 ravne kašičice soli
NADEV:
- 500 g domaćih čvaraka
Priprema
Mleko sa šećerom ugrejati da bude mlako, maknuti sa vatre i dodati u izmrvljeni kvasac te posipati brašnom (prstohvat).
Ostaviti 15-20 minuta dok kvasac ne nabubri.
Čvarke usitniti u seckalici dok se ne dobije gusti nadjev.
U većoj posudi zamesiti preostale sastojke sa mlekom i kvascem dok ne dobijete glatko testo. Ostaviti na toplome dok se smesa ne duplira
Na blago pobrašnjenoj podlozi premesiti testo, razviti na debljinu do pola cm i premazati sa pola nadeva.
Preklopiti testo od donje strane prema sredini pa gornju prema sredini, sredina testa se treba samo dodirivati te desnu stranu prema sredini pa levu takođe.
Ostaviti desetak minuta.
Nakon toga ponoviti postupak sa preostalim nadevom, preklapati ga suprotno od prvog puta te ostaviti da odmara desetak minuta na toplom. Ugrejati rernu na 200°.
Testo okrenuti naopako, razviti oko 2cm na pobrašnjenoj podlozi te čašicom rezati do određene veličine. Ostatak testa razviti ponovo dok ne iskoristite svo testo.
Stavljati ih u tepsiju koja je obložena papirom za pečenje. Potrebno vreme za pečenje je 10-15 minuta odnosno dok ne porumene. Čuvati u zatvorenoj posudi.

MAKOVNJAČA SA MEDOM Mirisna poslastica još slađeg ukusa od koje će vam poći voda na usta
Služite uz čaj ili kafu.

LENJA PITA SA ŠLJIVAMA Još sočnija i slađa, nestaće sa stola čim se postavi
Klasik na drugačiji način.

STARINSKA CICVARA Jelo puno sira i kajmaka, super za doručak ili večeru
Držaće vas dugo sitim.

BAKIN KOLAČ SA CIMETOM Mirisni slatkiš koji budi nostalgiju na dane detinjstva
Pravi se lako, a nema ko ga ne voli.

SUTLIJAŠ Jednostavan slatkiš na kome su odrasle generacije, savršen za početnike u kuhinji
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)