BAKINA ŠTRUDLA SA ORASIMA Isprobajte ovaj starinski recept za savršene i ukusne poslastice

Anđela Jovanović

10:02

Bakina vanglica 0

Napravite preukusnu štrudlu sa orasima, po bakinom receptu.

štrudla
Shutterstock

Sastojci

  • 1 žumanc ( može i 2 )
  • 3 velike kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 prstohvata soli
  • 4 kašika ulja
  • 50 g maslaca ili 1 žlica masti
  • 3 dl toplog mleka
  • 20g kvasca (svježeg), ali može i 7g suvog
  • 400 - 500g glatkog brašna

Za nadev od oraha

  • 400g mlevenih oraha
  • 120g šećera
  • 1 vanilin šećer 
  • 1,5 do 2dl kipućeg mleka za popariti orahe

Priprema

Razmutiti 1 žumance, dodati šećer+vanilin šećer, malo soli, ulje, kašiku stvrdnute masti ili maslaca i 3dl mleka. To sve zagrejati na laganoj vatri da bude mlako, ne vruće, i dodati kvasac (razmrviti sveži ili usipati instant), a zatim umešati i 300g brašna. Poklopiti i odložiti na sat vremena na toplo mesto da se kvasac aktivira, tj, da se smesa udvostruči. Posuda ne smije biti nikako na vazduhu.

Kad se smesa uduplala, umešati dodatnih100g brašna, možda malo više. Može spiralnim mikserom, može i u kuhinjskom blenderu, a i kutlačom. Opet poklopljeno ostaviti na toplom da se opet malo digne. Nakon otprilike 15 minuta istresti na obilno pobrašnjenu radnu podlogu, stolnjak npr. i lagano izmesiti testo. Ako se baš lepi, dodati još brašna, ali ne previše, mora biti što mekše moguće. Na radnoj podlozi poklopiti kuglu od testa velikom vrućom posudom i pričekati da se testo digne do kraja (otprilike sat vremena, ali nije problem ako se ostavi da se diže i puno duže). Posuda za poklapanje mora biti velika da se testo ne zalepi.

Za to vreme pripremiti nadev. Izmešati mlevene orahe sa šećerom i vanilin šećerom i dolivati postepeno kipuće mleko. Zakipiti mleko pa postepeno dodavati na orahe i mešati i paziti da ne bude preretko. Znači, ne usipati svo mleko, nego deo po deo pa umešati i ako vam ne treba sva količina, ne uliti sve. Orahe samo ''popariti'' sa mlekom, ne da bude tekuće. Po želji dodati malo limunovog soka da orasi ne potamne. Ohladiti.

Kad se testo diglo, otklopiti pažljivo posudu i razvaljati ga oklagijom bez dodatnog posipavanja brašna odozgo.

Fil je čvrst i teško se razmazuje. Treba ga staviti na testo u malim gomilicama i razmazati pomoću viljuške. Nakon toga čvrsto zarolati tijesto s filom. Pomažite sebi sa stolnjakom kojeg podižete kad rolate. Lakše je rolati sa svake strane i kasnije prerezati po sredini da se dobiju 2 vekne.

Bolje je veknice staviti u manji pleh da kod pečenja dođe do rubova i da se po njima podigne, treba ih malo jače razdvojiti jednu od druge. Kakve god vekne napravili, prebacite ih u namašćenu tepsiju (može maslac ili margarin) ili na pek papir...no, bolje je samo namastiti posudu

Kad ste gotove rolnice prebacili u tepsiju, uključite rernu na 150 do 180'C i stavite da se peče štrudla sa orasima u hladnu rernu. Peći otprilike 30 do 40 minuta. Nakon što se zarumeni pokriti folijom da previše ne izgori gornja kora. U svakom slučaju temperaturu i dužinu pečenja prilagodite iskustvima sa svojom rernom.

Nakon što izvadite iz rerne, premazati maslacem. Ohladiti do pola, prevrnuti na krpu i omotati u krpu pa pustiti da se tako ohladi do kraja, a ne isuši. Možete posipati šećerom u prahu. Nakon hlađenja čuvati prekrivenu prozirnom folijom da zadrži mekoću.

 

 

Tagovi:

Komentari (0)

Loading