7 TURSKIH JELA ZA 7 DANA Spremaju se brzo, ukusna su i nezaboravna

Izvor: Marija Bulić

09:00

Kulinarski globus 0

Ovi recepti su jednostavni za pripremu, a donose autentične ukuse inspirisane turskom kuhinjom

gaspaćo čorba
Shutterstock

Ako želite da nedelju provedete uživajući u bogatim i začinjenim jelima, donosimo vam sedam predloga za svaki dan.

Ovi recepti su jednostavni za pripremu, a donose autentične ukuse inspirisane turskom kuhinjom.

1. Piletina na turski način

Za ovaj aromatični specijalitet potrebna su pileća prsa, začini poput kumina, čilija i paprike, beli luk, paradajz pire i jogurt. Jelo se priprema brzo, a rezultat je sočna i pikantna piletina koja se odlično slaže sa pirinčem ili hlebom.

2. Mleveno meso i pire krompir na turski način

Kombinacija mlevenog mesa, kupusa i začina čini ovo jelo neodoljivo ukusnim. Uz bogat pire krompir sa sirom i muskatnim oraščićem, dobijate pun obrok savršen za porodični ručak.

7 TURSKIH JELA ZA 7 DANA Spremaju se brzo, ukusna su i nezaboravna Shutterstock
 

3. Miš-maš iz rerne

Ovo jelo se priprema od pečenih paprika, sira, belog luka i začina, uz preliv od jaja i kiselog mleka. Sve se peče u rerni dok ne dobije zlatnu koricu, a rezultat je sočno i aromatično jelo koje će vas oduševiti.

4. Punjene lepinje

Domaće integralne lepinje pune se mešavinom mlevenog mesa, paradajza, luka i paprike, uz dodatak začina i paradajz pirea. Ove hrskave lepinje su idealne za ručak ili večeru i donose pravi ukus turske kuhinje.

7 TURSKIH JELA ZA 7 DANA Spremaju se brzo, ukusna su i nezaboravna Shutterstock
 

5. Brza ljuta čorbica

Ova jednostavna, ali hranljiva čorba priprema se od leblebije, paradajz soka, crnog luka, ljute paprike i začina poput kumina, kurkume i đumbira. Lagana je, ali puna ukusa, savršena za hladnije dane.

6. Golzeme - punjene pogače

Mekano testo sa maslinovim uljem puni se nadevom od spanaća, sira i mladog crnog luka. Ove turske pogačice su odličan izbor za doručak ili laganu večeru.

7. Turli tava

Tradicionalno jelo sa jagnjetinom, krompirom, pečurkama, paprikom i paradajzom, začinjeno timijanom i kimom, peče se dok ne dobije bogat, pun ukus. Idealan obrok za ljubitelje mesa i pečenih jela.

Bilo da želite nešto brzo i jednostavno ili bogat obrok pun začina, ovi recepti donose raznovrsnost i ukuse koji će oduševiti sva čula!

BONUS VIDEO:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading