KUS-KUS SA POVRĆEM I ORIJENTALNIM ZAČINIMA Brza čarolija u tanjiru koja osvaja na prvi zalogaj
Umesto povrća možete dodati grilovanu piletinu ili losos
Sastojci (za 2 osobe):
- 1 šolja kus-kusa
- 1 šolja ključale vode
- 1/2 kocke supe (povrtne ili pileće, po želji)
- 1 srednja crvena paprika
- 1 tikvica
- 1 manji crni luk
- 1 čen belog luka
- 1 šargarepa
- Maslinovo ulje (ili drugo po želji)
- So, biber
- Prstohvat kurkume ili kari praha (opciono)
- Svež peršun ili korijander za posipanje
Priprema:
Priprema kus-kusa:
U činiju stavi kus-kus i prelij ga sa šoljom ključale vode u kojoj si prethodno rastopio pola kocke supe.
Poklopi i ostavi 5-10 minuta da upije svu tečnost.
Nakon toga rastresi viljuškom da zrna postanu rastresita.
Priprema povrća:
Dok kus-kus upija vodu, na malo maslinovog ulja proprži seckani crni luk i beli luk.
Dodaj na kockice iseckanu šargarepu i prži 3–4 minuta.
Zatim dodaj tikvicu i papriku, začini po ukusu (so, biber, kurkuma/kari) i dinstaj još 5–7 minuta dok povrće ne omekša, ali da ostane blago hrskavo.
Kombinovanje:
Umešaj pripremljeno povrće u kus-kus, dodaj još malo maslinovog ulja po ukusu i sve promešaj.
Po želji pospi svežim seckanim peršunom ili korijanderom.
Bonus video:
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)