PIŠMANIJE NA DOMAĆI NAČIN Nećete morati u Tursku da biste jeli najlepše kolače

Ivana Pavlović

15:00

Kulinarski globus 0

Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.

pišmanije
Shutterstock

Potrebno je:

  • 100 ml suncokretovog ulja
  • 5 supenih kašika belog šećera
  • jedna kesica vanilin-šećera
  • 250 g maslaca koji je odstojao na na sobnoj temperaturi
  • puna šolja od 2 decilitra kokosovog brašna
  • belo brašno

 

Za valjanje:

  • šećer u prahu
  • kokosovo brašno

Priprema

Rernu zagrejte na 170 stepeni. U jednoj posudi umutite šećer sa maslacem pa dodajte ulje, vanilin šećer i kokosovo brašno. Onda polako dodajte brašno. Zatim testo obložite pek papirom i ostavite par sati u frižideru. Onda ga raskomadajte i oblikujte loptice. Poređajte na pleh obložen pek papirom.Pecite oko 10 do 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Prohlađene loptice valjajte u kokosovo brašno pa u šećer u prahu. 

 

 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading