DALMATINSKA ROŽATA SE TOPI U USTIMA Neodoljivi kolač sa ukusom Mediterana

Ivana Pavlović

16:30

Kulinarski globus 0

Bićete raspamećeni ukusom.

dalmatinska rožata
Shutterstock

Potrebno je: 

  • 12 jaja
  • 1 l mleka
  • 2 vanilin šećera
  • 250 g šećera
  • korica od limuna i pomorandže
  • malo ruma
  • 20 g šećera za karamel

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Na šporetu otopite šećer u karamel, uz neprestano  mešanje. Kalup obložite karamelizujućim šećerom. U mali deo karamela dodajte mleko da ga otopi i dobije zlatnu boju. U jednoj posudi pomešajte jaja sa limunovom koricom. Dodajte svo mleko, od litre i ono sa karamelom, pa mutite 15 minuta. Sipajte jedan čep rupa. Vruću vodu stavite u dublji pleh pa u njega stavite kalup sa rožatom. Prekrijte aluminijskom folijom i na sredini probušite rupu kako bi vazduh mogao izlaziti. Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Zatim smanjite na 180 i pecite kolač još 45 minuta. Rožatu prohladite i prevrnite u tanjir.

 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading