DALMATINSKA ROŽATA SE TOPI U USTIMA Neodoljivi kolač sa ukusom Mediterana
Bićete raspamećeni ukusom.
Potrebno je:
- 12 jaja
- 1 l mleka
- 2 vanilin šećera
- 250 g šećera
- korica od limuna i pomorandže
- malo ruma
- 20 g šećera za karamel
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Na šporetu otopite šećer u karamel, uz neprestano mešanje. Kalup obložite karamelizujućim šećerom. U mali deo karamela dodajte mleko da ga otopi i dobije zlatnu boju. U jednoj posudi pomešajte jaja sa limunovom koricom. Dodajte svo mleko, od litre i ono sa karamelom, pa mutite 15 minuta. Sipajte jedan čep rupa. Vruću vodu stavite u dublji pleh pa u njega stavite kalup sa rožatom. Prekrijte aluminijskom folijom i na sredini probušite rupu kako bi vazduh mogao izlaziti. Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Zatim smanjite na 180 i pecite kolač još 45 minuta. Rožatu prohladite i prevrnite u tanjir.
Možda vas zanima:
KOLAČ TROSTRUKI UŽITAK BOLJI OD SVAKE TORTE Dva fila, sočne kore i preliv od čokolade
Savršen za svečanu i slavsku trpezu.
ŠOMLOI GALUŠKA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Mađarski desert za zaljubljene ukusa koji se pamti
Godine 1956, Karolj Golerič, glavni konobar legendarnog restorana „Gundel“ u Budimpešti, osmislio je čuveni desert. Sastojke iz kuhinje - piškote, čokoladni i vanila krem, rum, suvo grožđe i šlag, iskoristio je da napravi slatkiš kojim će obradovati svoju verenicu.
TURSKI KOLAČ POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Polovina nestane dok pristavite kafu
Kremast i sočan, za sve prilike.
PAMUK KOLAČ OD 3 SASTOJKA Verovatno najmekša poslastica na svetu, a uspeva SVIMA!
Sočan i mekan, nestaće sa stola odmah.
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
RASKOŠNA ESTERHAZI TORTA BEZ KONKURENCIJE Vredna svakog trenutka pravljenja
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)