EGIPATSKI BOŽIĆNI KOLAČI Punjeni su suvim voćem i idealni da se jedu uz čaj!
Hrana je sastavni deo praznika, a vrste jela variraju u zavisnosti od kulture naroda i njihove tradicije. Ovi kolačići se služe u raznim svečanim prilikama, i za ostale praznike, kao i na venčanjima.
Egipatski punjeni kolačići (kahk)
Sastojci:
Za testo:
500 g belog brašna
250 g putera
50 ml mlakog mleka
1 kašika prah šećera
1 kašičica suvog kvasca
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice ekstrakta vanile
Za fil:
150 g suvih smokava
150 g suvog grožđa
150 g svežih urmi
1 kašika kakaoa
1 kašičica cimeta
2 kašike istopljenog putera
muskatni oraščić
Za posipanje:
50 g šećera u prahu
Shutterstock
Priprema:
Testo: Pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i kvasac. Puter stavite da proključa, sipajte u suve sastojke i umesite testo. Možete i mikserom. Postepeno dodajte mleko. Kad dobijete ujednačenu smesu, umotajte je u providnu foliju i stavite u frižider pola sata. Fil: Sameljite suvo grožđe, smokve i urme. Dodajte kakao, cimet, narendajte malo muskatnog oraha. Izmešajte pa sipajte istopljen puter i mutite da dobijete ujednačenu smesu. Od testa napravite loptice, razvaljajte svaku oklagijom, stavite kuglicu od fila, zamotajte u lopticu I ređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Kada se ohlade, pospite prah šećerom.
GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica
Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.
Dodajte ovo umesto šunke i dobićete najbolju francusku salatu ikad: Svi kažu da je bolja od originala
Oni daju salati potpuno novu dimenziju – laganu, profinjenu i nežnu, sa blagom morskom notom koja se savršeno slaže sa prepoznatljivim sastojcima
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
Komentari (0)