EGIPATSKI BOŽIĆNI KOLAČI Punjeni su suvim voćem i idealni da se jedu uz čaj!
Hrana je sastavni deo praznika, a vrste jela variraju u zavisnosti od kulture naroda i njihove tradicije. Ovi kolačići se služe u raznim svečanim prilikama, i za ostale praznike, kao i na venčanjima.
Egipatski punjeni kolačići (kahk)
Sastojci:
Za testo:
500 g belog brašna
250 g putera
50 ml mlakog mleka
1 kašika prah šećera
1 kašičica suvog kvasca
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice ekstrakta vanile
Za fil:
150 g suvih smokava
150 g suvog grožđa
150 g svežih urmi
1 kašika kakaoa
1 kašičica cimeta
2 kašike istopljenog putera
muskatni oraščić
Za posipanje:
50 g šećera u prahu
Priprema:
Testo: Pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i kvasac. Puter stavite da proključa, sipajte u suve sastojke i umesite testo. Možete i mikserom. Postepeno dodajte mleko. Kad dobijete ujednačenu smesu, umotajte je u providnu foliju i stavite u frižider pola sata. Fil: Sameljite suvo grožđe, smokve i urme. Dodajte kakao, cimet, narendajte malo muskatnog oraha. Izmešajte pa sipajte istopljen puter i mutite da dobijete ujednačenu smesu. Od testa napravite loptice, razvaljajte svaku oklagijom, stavite kuglicu od fila, zamotajte u lopticu I ređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Kada se ohlade, pospite prah šećerom.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)