EGIPATSKI BOŽIĆNI KOLAČI Punjeni su suvim voćem i idealni da se jedu uz čaj!

Trpeza/ V.V.

19:40

Kulinarski globus 0

Hrana je sastavni deo praznika, a vrste jela variraju u zavisnosti od kulture naroda i njihove tradicije. Ovi kolačići se služe u raznim svečanim prilikama, i za ostale praznike, kao i na venčanjima.

EGIPATSKI BOŽIĆNI KOLAČI Punjeni su suvim voćem i idealni da se jedu uz čaj!
Shutterstock

Egipatski punjeni kolačići (kahk)

Sastojci:

Za testo:

500 g belog brašna

250 g putera

50 ml mlakog mleka

1 kašika prah šećera

1 kašičica suvog kvasca

1 kašičica praška za pecivo

1/2 kašičice ekstrakta vanile

Za fil:

150 g suvih smokava

150 g suvog grožđa

150 g svežih urmi

1 kašika kakaoa

1 kašičica cimeta

2 kašike istopljenog putera

muskatni oraščić

Za posipanje:

50 g šećera u prahu

EGIPATSKI BOŽIĆNI KOLAČI Punjeni su suvim voćem i idealni da se jedu uz čaj! Shutterstock
 

Priprema:

Testo: Pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i kvasac. Puter stavite da proključa, sipajte u suve sastojke i umesite testo. Možete i mikserom. Postepeno dodajte mleko. Kad dobijete ujednačenu smesu, umotajte je u providnu foliju i stavite u frižider pola sata. Fil: Sameljite suvo grožđe, smokve i urme. Dodajte kakao, cimet, narendajte malo muskatnog oraha. Izmešajte pa sipajte istopljen puter i mutite da dobijete ujednačenu smesu. Od testa napravite loptice, razvaljajte svaku oklagijom, stavite kuglicu od fila, zamotajte u lopticu I ređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Kada se ohlade, pospite prah šećerom.

 

 

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading