EGIPATSKI BOŽIĆNI KOLAČI Punjeni su suvim voćem i idealni da se jedu uz čaj!

Vesna Vukadinović

19:40

Kulinarski globus 0

Hrana je sastavni deo praznika, a vrste jela variraju u zavisnosti od kulture naroda i njihove tradicije. Ovi kolačići se služe u raznim svečanim prilikama, i za ostale praznike, kao i na venčanjima.

EGIPATSKI BOŽIĆNI KOLAČI Punjeni su suvim voćem i idealni da se jedu uz čaj!
Shutterstock

Egipatski punjeni kolačići (kahk)

Sastojci:

Za testo:

500 g belog brašna

250 g putera

50 ml mlakog mleka

1 kašika prah šećera

1 kašičica suvog kvasca

1 kašičica praška za pecivo

1/2 kašičice ekstrakta vanile

Za fil:

150 g suvih smokava

150 g suvog grožđa

150 g svežih urmi

1 kašika kakaoa

1 kašičica cimeta

2 kašike istopljenog putera

muskatni oraščić

Za posipanje:

50 g šećera u prahu

EGIPATSKI BOŽIĆNI KOLAČI Punjeni su suvim voćem i idealni da se jedu uz čaj! Shutterstock
 

Priprema:

Testo: Pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i kvasac. Puter stavite da proključa, sipajte u suve sastojke i umesite testo. Možete i mikserom. Postepeno dodajte mleko. Kad dobijete ujednačenu smesu, umotajte je u providnu foliju i stavite u frižider pola sata. Fil: Sameljite suvo grožđe, smokve i urme. Dodajte kakao, cimet, narendajte malo muskatnog oraha. Izmešajte pa sipajte istopljen puter i mutite da dobijete ujednačenu smesu. Od testa napravite loptice, razvaljajte svaku oklagijom, stavite kuglicu od fila, zamotajte u lopticu I ređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Kada se ohlade, pospite prah šećerom.

 

 

germ knedle

GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica

19:00

13 decembar, 2025

Kulinarski globus

Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading