BOŽIĆNI PAPRIKAŠ IZ ETIOPIJE Neobična kombinacija namirnica daje mu neodoljiv egzotičan ukus!

Trpeza/ V.V.

19:47

Kulinarski globus 0

Paprikaš se može praviti i od goveđeg ili jagnjećeg mesa, a Etiopljani ga služe na tradicionalnom ravnom hlebu.

BOŽIĆNI PAPRIKAŠ IZ ETIOPIJE Neobična kombinacija namirnica daje mu neodoljiv egzotičan ukus!
Shutterstock

Etiopija: Pileći paprikaš (uat)

Sastojci:

4 pileća bataka i karabataka

6 barenih jaja

4 glavice crnog luka

4 čena belog luka

2 kašike mlevenog đumbira

50 ml ulja

4 kašike putera

3 kašike pirea od paradajza

1 kašičica mlevene ljute paprike

400 ml vode

so, biber

Priprema:

Beli luk očistite i izgnječite. Crni luk očistite i iseckajte na rebarca. Batake i karabatake razdvojte, stavite u nauljen pleh, sipajte čašu vode i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. U zagrejanoj šerpi prodinstajte crni luk bez ulja, pa dodajte kašiku vode, poklopite i kuvajte desetak minuta dok ne omekša. Dodajte beli luk, đumbir, so i biber, mlevenu papriku i paradajz-pire. Izmešajte, sipajte ulje i dinstajte 3-4 minuta. Dodajte puter, malo prodinstajte, sipajte vodu i kuvajte poklopljeno deset minuta. Meso odvojte od kostiju i iscepkajte na manje komade, pa pomešajte sa smesom od luka. Stavite u rernu i pecite 10 minuta na 180 stepeni. Oljuštite jaja, probušite na nekoliko mesta nožem, stavite u pleh s mesom i izmešajte. Pecite u rerni još oko pet minuta. Gotov paprikaš pospite po želji peršunom.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading