BOŽIĆNI PAPRIKAŠ IZ ETIOPIJE Neobična kombinacija namirnica daje mu neodoljiv egzotičan ukus!

Vesna Vukadinović

19:47

Kulinarski globus 0

Paprikaš se može praviti i od goveđeg ili jagnjećeg mesa, a Etiopljani ga služe na tradicionalnom ravnom hlebu.

BOŽIĆNI PAPRIKAŠ IZ ETIOPIJE Neobična kombinacija namirnica daje mu neodoljiv egzotičan ukus!
Shutterstock

Etiopija: Pileći paprikaš (uat)

Sastojci:

4 pileća bataka i karabataka

6 barenih jaja

4 glavice crnog luka

4 čena belog luka

2 kašike mlevenog đumbira

50 ml ulja

4 kašike putera

3 kašike pirea od paradajza

1 kašičica mlevene ljute paprike

400 ml vode

so, biber

Priprema:

Beli luk očistite i izgnječite. Crni luk očistite i iseckajte na rebarca. Batake i karabatake razdvojte, stavite u nauljen pleh, sipajte čašu vode i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. U zagrejanoj šerpi prodinstajte crni luk bez ulja, pa dodajte kašiku vode, poklopite i kuvajte desetak minuta dok ne omekša. Dodajte beli luk, đumbir, so i biber, mlevenu papriku i paradajz-pire. Izmešajte, sipajte ulje i dinstajte 3-4 minuta. Dodajte puter, malo prodinstajte, sipajte vodu i kuvajte poklopljeno deset minuta. Meso odvojte od kostiju i iscepkajte na manje komade, pa pomešajte sa smesom od luka. Stavite u rernu i pecite 10 minuta na 180 stepeni. Oljuštite jaja, probušite na nekoliko mesta nožem, stavite u pleh s mesom i izmešajte. Pecite u rerni još oko pet minuta. Gotov paprikaš pospite po želji peršunom.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading