Pirpremite pravu BOSANSKU ALVU za samo 20 minuta
Uz ovaj jednostavni recept, prisetite se svojih šetnji po Baš-čaršiji.
Alva
Sastojci:
100 g maslaca ili margarina
100 g brašna
100 g šećera
200 ml. vode
1 vanilin šećer
orasi ili kokos za dekoraciju
Priprema:
Rastopiti 100 g maslaca, te kada se potpuno istopi dodati 100 g brašna. Stalno miješati otprilike 5-10 minuta bez prestanka. Dobro voditi računa jer alva vrlo lako izgori. U drugu šerpicu stavite 200 ml vode i 100 g šećera te jednu kesicu vanilin šećera. Staviti to da prokuva. Kada bude gotova smesa s brašnom i maslacem te postane smeđe-bež boje, dodajte sastojke (voda i šećer) koji ste prethodno prokuvali. Pustite smesu 10 sekundi, pokriti je poklopcem da vas ne isprska i odmah potom miješati da se ne stvore grudvice. Alvu vadite u tanjir s kašikom i najbolje staviti u frižider da se malo ohladi. Pospite je po želji orasima ili kokosom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica
Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.
Dodajte ovo umesto šunke i dobićete najbolju francusku salatu ikad: Svi kažu da je bolja od originala
Oni daju salati potpuno novu dimenziju – laganu, profinjenu i nežnu, sa blagom morskom notom koja se savršeno slaže sa prepoznatljivim sastojcima
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
Komentari (0)