Pirpremite pravu BOSANSKU ALVU za samo 20 minuta
Uz ovaj jednostavni recept, prisetite se svojih šetnji po Baš-čaršiji.
Alva
Sastojci:
100 g maslaca ili margarina
100 g brašna
100 g šećera
200 ml. vode
1 vanilin šećer
orasi ili kokos za dekoraciju
Priprema:
Rastopiti 100 g maslaca, te kada se potpuno istopi dodati 100 g brašna. Stalno miješati otprilike 5-10 minuta bez prestanka. Dobro voditi računa jer alva vrlo lako izgori. U drugu šerpicu stavite 200 ml vode i 100 g šećera te jednu kesicu vanilin šećera. Staviti to da prokuva. Kada bude gotova smesa s brašnom i maslacem te postane smeđe-bež boje, dodajte sastojke (voda i šećer) koji ste prethodno prokuvali. Pustite smesu 10 sekundi, pokriti je poklopcem da vas ne isprska i odmah potom miješati da se ne stvore grudvice. Alvu vadite u tanjir s kašikom i najbolje staviti u frižider da se malo ohladi. Pospite je po želji orasima ili kokosom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
PASTEL DE NATA Očaravajući portugalski desert ukusa koji ćete pamtiti, a drugačiji od svega što ste jeli
Portugalsko slatko pecivo punjeno kremom od žumanaca oduševiće i one koji ne vole slatko.
PORTUGALSKI SENDVIČI BOLJI OD KLASIČNIH Po originalnom receptu, slasni i mekani kao duša
Francesinha (u prevodu sa portugalskog mala Fancuskinja) specijalitet je koji dolazi iz Portugala, tačnije iz grada Porta, gde postoje restorani specijalizovani za ovu vrstu jela.
BURITO S MLEVENIM MESOM Meksički specijalitet za dane kada nemate vremena, a prava je eksplozija ukusa
Tradicionalno meksičko jelo nestaće sa stola odmah.
KAZANDIBI Probajte i uverite se zašto ceo kontinent obožava turski puding
Desert kazandibi potiče iz jelovnika starih Rimljana, a kasnije su ga preuzeli Turci.
BRIGADERO Brazilski kolačići bez kojih nijedna proslava ne može da prođe, a tope se u ustima
Supruga brigadira Eduarda Gomeza napravila je ove ukusne kuglice od kondenzovanog mleka i kakao praha, po čemu su i dobili ime.
Komentari (0)