Pirpremite pravu BOSANSKU ALVU za samo 20 minuta
Uz ovaj jednostavni recept, prisetite se svojih šetnji po Baš-čaršiji.
Alva
Sastojci:
100 g maslaca ili margarina
100 g brašna
100 g šećera
200 ml. vode
1 vanilin šećer
orasi ili kokos za dekoraciju
Priprema:
Rastopiti 100 g maslaca, te kada se potpuno istopi dodati 100 g brašna. Stalno miješati otprilike 5-10 minuta bez prestanka. Dobro voditi računa jer alva vrlo lako izgori. U drugu šerpicu stavite 200 ml vode i 100 g šećera te jednu kesicu vanilin šećera. Staviti to da prokuva. Kada bude gotova smesa s brašnom i maslacem te postane smeđe-bež boje, dodajte sastojke (voda i šećer) koji ste prethodno prokuvali. Pustite smesu 10 sekundi, pokriti je poklopcem da vas ne isprska i odmah potom miješati da se ne stvore grudvice. Alvu vadite u tanjir s kašikom i najbolje staviti u frižider da se malo ohladi. Pospite je po želji orasima ili kokosom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)