TRADICIONALNO JELO BOSANSKE KUHINJE Kvrguša, pileće meso u testu, uživaćete u svakom zalogaju
Ona predstavlja vrstu pite, tačnije pileće meso u testu i zvog svog izgleda je dobila i naziv kvrguša
Sastojci:
- 1 kg piletine ( bataci, zabatci, belo meso )
- 1 kašika suvog začina
- 1 ravna kašičica soli
- nekoliko kašika ulja ( 7 – 10 )
- 5 jaja
- 200 gr oštrog brašna
- 500 ml mleka
Priprema:
Piletinu odkostiti i skinuti kožu ako je baš debela, tanki komadići mogu ostati na piletini, pa je iseći onako na krupnije komade.
U prvom receptu komadi piletine su celi, a pa vi izaberite.
U tiganj usuti nekoliko kašika ulja ( 3, 4 ) pa spustiti piletinu da se oko 10 minuta malo proprži.
Brže ide sa manjim komadima, za cele komade treba 15 – 20 minuta.
Uključiti rernu na 200 stepeni i u nju staviti pleh, keramičku tepsiju ili vatrostalnu sa 4 kašike ulja da se zagreje.
Dok se zagreva umutiti jaja, mleko, so i brašno da nema grudvica.
Izvaditi zagrejano ulje pa usuti trećinu smese sa jajima.
Preko poslagati piletinu, ravnomerno i onda preliti ostatkom smese.
Staviti da se peče oko 40 minuta.
Testo će se naduvati pa pazite da ne bude jako plitka tepsija.
Pečenu kvrgušu izvaditi pa preliti sa umućenim mladim kajmakom ili nekom vašom kombinacijom.
Vratiti još 5 minuta u ugašenu rernu.
Poslužiti toplo.
Prijatno.
GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica
Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.
Dodajte ovo umesto šunke i dobićete najbolju francusku salatu ikad: Svi kažu da je bolja od originala
Oni daju salati potpuno novu dimenziju – laganu, profinjenu i nežnu, sa blagom morskom notom koja se savršeno slaže sa prepoznatljivim sastojcima
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
Komentari (0)