TRADICIONALNO JELO BOSANSKE KUHINJE Kvrguša, pileće meso u testu, uživaćete u svakom zalogaju

trpeza.rs

10:54

Kulinarski globus 0

Ona predstavlja vrstu pite, tačnije pileće meso u testu i zvog svog izgleda je dobila i naziv kvrguša

kvrguša
Printscreen/Youtube

Sastojci:

  • 1 kg piletine ( bataci, zabatci, belo meso )
  • 1 kašika suvog začina
  • 1 ravna kašičica soli
  • nekoliko kašika ulja ( 7 – 10 )
  • 5 jaja
  • 200 gr oštrog brašna
  • 500 ml mleka

Priprema:

Piletinu odkostiti i skinuti kožu ako je baš debela, tanki komadići mogu ostati na piletini, pa je iseći onako na krupnije komade.

U prvom receptu komadi piletine su celi, a pa vi izaberite.

U tiganj usuti nekoliko kašika ulja ( 3, 4 ) pa spustiti piletinu da se oko 10 minuta malo proprži.

Brže ide sa manjim komadima, za cele komade treba 15 – 20 minuta.

Uključiti rernu na 200 stepeni i u nju staviti pleh, keramičku tepsiju ili vatrostalnu sa 4 kašike ulja da se zagreje.

Dok se zagreva umutiti jaja, mleko, so i brašno da nema grudvica.

Izvaditi zagrejano ulje pa usuti trećinu smese sa jajima.

Preko poslagati piletinu, ravnomerno i onda preliti ostatkom smese.

Staviti da se peče oko 40 minuta.

Testo će se naduvati pa pazite da ne bude jako plitka tepsija.

Pečenu kvrgušu izvaditi pa preliti sa umućenim mladim kajmakom ili nekom vašom kombinacijom.

Vratiti još 5 minuta u ugašenu rernu.

Poslužiti toplo.

Prijatno.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading