TRADICIONALNO JELO BOSANSKE KUHINJE Kvrguša, pileće meso u testu, uživaćete u svakom zalogaju

Izvor: trpeza.rs

10:54

Kulinarski globus 0

Ona predstavlja vrstu pite, tačnije pileće meso u testu i zvog svog izgleda je dobila i naziv kvrguša

kvrguša
Printscreen/Youtube

Sastojci:

  • 1 kg piletine ( bataci, zabatci, belo meso )
  • 1 kašika suvog začina
  • 1 ravna kašičica soli
  • nekoliko kašika ulja ( 7 – 10 )
  • 5 jaja
  • 200 gr oštrog brašna
  • 500 ml mleka

Priprema:

Piletinu odkostiti i skinuti kožu ako je baš debela, tanki komadići mogu ostati na piletini, pa je iseći onako na krupnije komade.

U prvom receptu komadi piletine su celi, a pa vi izaberite.

U tiganj usuti nekoliko kašika ulja ( 3, 4 ) pa spustiti piletinu da se oko 10 minuta malo proprži.

Brže ide sa manjim komadima, za cele komade treba 15 – 20 minuta.

Uključiti rernu na 200 stepeni i u nju staviti pleh, keramičku tepsiju ili vatrostalnu sa 4 kašike ulja da se zagreje.

Dok se zagreva umutiti jaja, mleko, so i brašno da nema grudvica.

Izvaditi zagrejano ulje pa usuti trećinu smese sa jajima.

Preko poslagati piletinu, ravnomerno i onda preliti ostatkom smese.

Staviti da se peče oko 40 minuta.

Testo će se naduvati pa pazite da ne bude jako plitka tepsija.

Pečenu kvrgušu izvaditi pa preliti sa umućenim mladim kajmakom ili nekom vašom kombinacijom.

Vratiti još 5 minuta u ugašenu rernu.

Poslužiti toplo.

Prijatno.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading