Nema ničeg lepšeg od ručno umešenih rezanaca koji uz dodatak koprive postaju omiljen ručak
Tajna dobre italijanske testenine je u kvalitetnim sastojcima zbog čega za ovaj recept birajte najmlađe izdanke koprive koje niču sad u ovo vreme.
Taljatele u sosu od kobasice i ljutike
Sastojci:
Za testo:
120 g sveže koprive ili spanaća
3 jaja
1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
400 g brašna, tip 00
Zos od ljutike i kobasica:
2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
2 velike ljutike
2 sveže svinjske kobasice
500 g pasiranog paradajza
so i biber
Priprema:
Prvo napravite testo. Prokuvajte vodu u velikoj šerpi i blanširajte koprivu 30 sekundi. Možete koristiti spanać ako nemate koprive. Izvadite koprivu, procedite je kroz sito i dobro ocedite, pa je sitno iseckajte . U veću činiju stavite brašno i dodajte 3 jaja i seckanu koprivu u sredinu. Sve pomešajte rukama i počnite da mesite. Mesite testo na pobrašnjenoj površini oko 15 minuta. Ostavite da odstoji oko 30 minuta na kuhinjskom peškiru. Zatim ga razvaljajte na 1-2 mm debljine. Ostavite da se osuši oko 15 minuta. Isecite testeninu na široke rezance - taljatele
Za sos zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednjoj vatri i pržite luk na kockice nekoliko minuta dok ne omekša. Uklonite omotač sa kobasica i izmrvite ih u tiganju. Pržite zajedno sa lukom dok meso ne poprimi zlatnu boju. Kada je sve spremno, dodajte pasirani paradajz. Smanjite vatru i ostavite da krčka 20 minuta, dok se sos ne zgusne. Uverite se da je dovoljno slano. Kobasice su obično prilično slane, pa možda neće biti potrebno dodavati više soli. U većoj šerpi prokuvajte vodu, posolite, ponovo prokuvajte i dodajte testeninu. Kuvajte nekoliko minuta. Zatim ga ocedite, pomešajte sa sosom i spremno je za jelo. Poslužite testeninu sa sveže rendanim sirom na vrhu.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
PRIGANICE Crnogorski specijalitet niko ne odbija, a odlično ide sa kajmakom, sirom i pršutom
Priganice su crnogorski specijalitet sličan domaćim uštipcima. Ovo vazdušasto testo odlično se slaže sa sirom, kajmakom ili pršutom. Ako ih pospete šećerom u prahu ili džemom, dobićete slatku varijantu, koja takođe osvaja ukusom. U Crnoj Gori ih služe za doručak, ali idealne su za bilo koje doba dana.
OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima
Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.
KREM BRULE Kremasti francuski desert koji samo dobija na popularnosti, a topi se u ustima
Krem brule je sofisticiran desert koji se sastoji od kreme od jaja, šećera i slatke pavlake koja se lagano peče dok ne postane kremasta i bogatog ukusa. Ono što čini krem brule posebnim je karamelizovani šećer na vrhu, koji se postiže upotrebom posebnog alata - plamenika. Pre serviranja karamelizovani šećer stvara hrskavu, slatku koricu koja se lepo slaže sa svilenkastom kremom ispod. Ovaj desert se često poslužuje u malim keramičkim posudama poznatim kao ramekin, čime se naglašava elegancija i jednostavnost ove poslastice. Kombinacija nežne kreme i hrskave kore čini krem brule omiljenim izborom ljubitelja slatkog, pružajući nezaboravno iskustvo u svakom zalogaju.
ENGLESKA PASTIRSKA PITA Osmišljena za uživanje a miriše na nedelju
Tradicionalna engleska pita podseća na musaku, a u osnovi se sastoji od dva dela – baze od mlevenog mesa dinstanog u sosu i povrća, nekada pečuraka, koje se prekrije debljim slojem pire krompira. Po originalnom, britanskom receptu koristi se jagnjeće meso, ali možete bilo koje mleveno meso. Sočan nadev završava hrskavom koricom, zbog čega ćete uzeti parče više
Komentari (0)