UKUS I MIRIS GRČKE Recept za giros sa cacikijem, imaćete osećaj da ste na moru!
Ovo je originalni recept za giros u kome treba napraviti i tortilju i caciki salatu.
Sastojci:
600 g svinjskih šnicli
1 kašika senfa
1 kašičica origana
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice soli
2 kašike maslinovog ulja
Za tortilje:
400 ml vode
20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
600 g brašna
1 kašičica soli
Za caciki:
300 ml gustog jogurta
1 čen belog luka
1 kašika vinskog sirćeta
3 kašike maslinovog ulja
1 veliki krastavac
1/2 kašike sveže mirođije
I još:
500 g krompira
1 crni luk
2 paradajza
Priprema:
Isecite meso na komade širine 1 cm i dužine 3 cm. Pomešajte ga sa marinadom od senfa, origana, bibera, soli i maslinovog ulja i ostavite 2 sata. Pržite ga na zagrejanom ulju prvo na srednjoj vatri da se prodinsta, a kada voda ispari još 10 minuta uz mešanje.
Caciki: izrendajte krastavac, posolite po ukusu i ostavite nekoliko minuta da pusti vodu, pa procedite kroz cediljku. U činiju sipajte jogurt, maslinovo ulje, sirće, dodajte sitno iseckane beli luk i mirođiju. Dodajte krastavac i izmešajte. Napravite pomfrit. Paradajz i crni luk isecite na kriške.
Tortilje: stavite u vodu kvasac i kašičicu šećera da nadođe, pa sa brašnom i solju zamesite testo. Ostavite da raste pola sata i podelite na 6 delova. Ostavite 15 minuta. Rastanjite ih oklagijom da budu što tanje i pecite u podmazanom tiganju na vreloj ringli sa obe strane.
Svaku tortilju namažite caciki salatom, stavite meso, luk, paradajz, pomfrit i savijte u oblik fišeka.
Savet: Grčke domaćice stave da meso stoji u marinadi celu noć, jer je tako ukusnije.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
PIKANTNI GULAŠ SA TESTENINOM Jelo koje će okupiti porodicu oko stola, jer ga svi vole!
Ukusan ručak koji će se pojesti dok se okrenete.
PREDLOG ZA RUČAK Sočne šnicle, krčkane u saftu sa crnim i belim lukom
Poslužite uz jela od krompira ili povrća.
NEPREVAZIĐEN SPECIJALITET Rolat od mesa sa barenim jajima, prelepo posluženje
Dekorativan rolat koji će sve oduševiti.
RECEPT ZA ĆUFTE IZ RERNE Preukusni zalogaji od mesa koji idu uz sve, a imaćete ručak za dva dana!
Ćufte poslužite uz sos od paradajza, pire krompir ili bareno povrće.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)