UKUS I MIRIS GRČKE Recept za giros sa cacikijem, imaćete osećaj da ste na moru!
Ovo je originalni recept za giros u kome treba napraviti i tortilju i caciki salatu.
Sastojci:
600 g svinjskih šnicli
1 kašika senfa
1 kašičica origana
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice soli
2 kašike maslinovog ulja
Za tortilje:
400 ml vode
20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
600 g brašna
1 kašičica soli
Za caciki:
300 ml gustog jogurta
1 čen belog luka
1 kašika vinskog sirćeta
3 kašike maslinovog ulja
1 veliki krastavac
1/2 kašike sveže mirođije
I još:
500 g krompira
1 crni luk
2 paradajza
Priprema:
Isecite meso na komade širine 1 cm i dužine 3 cm. Pomešajte ga sa marinadom od senfa, origana, bibera, soli i maslinovog ulja i ostavite 2 sata. Pržite ga na zagrejanom ulju prvo na srednjoj vatri da se prodinsta, a kada voda ispari još 10 minuta uz mešanje.
Caciki: izrendajte krastavac, posolite po ukusu i ostavite nekoliko minuta da pusti vodu, pa procedite kroz cediljku. U činiju sipajte jogurt, maslinovo ulje, sirće, dodajte sitno iseckane beli luk i mirođiju. Dodajte krastavac i izmešajte. Napravite pomfrit. Paradajz i crni luk isecite na kriške.
Tortilje: stavite u vodu kvasac i kašičicu šećera da nadođe, pa sa brašnom i solju zamesite testo. Ostavite da raste pola sata i podelite na 6 delova. Ostavite 15 minuta. Rastanjite ih oklagijom da budu što tanje i pecite u podmazanom tiganju na vreloj ringli sa obe strane.
Svaku tortilju namažite caciki salatom, stavite meso, luk, paradajz, pomfrit i savijte u oblik fišeka.
Savet: Grčke domaćice stave da meso stoji u marinadi celu noć, jer je tako ukusnije.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
PREDLOG ZA RUČAK Sočne šnicle, krčkane u saftu sa crnim i belim lukom
Poslužite uz jela od krompira ili povrća.
NEPREVAZIĐEN SPECIJALITET Rolat od mesa sa barenim jajima, prelepo posluženje
Dekorativan rolat koji će sve oduševiti.
RECEPT ZA ĆUFTE IZ RERNE Preukusni zalogaji od mesa koji idu uz sve, a imaćete ručak za dva dana!
Ćufte poslužite uz sos od paradajza, pire krompir ili bareno povrće.
RECEPT ZA LOVAČKE ŠNICLE Sočno i mekano meso, spremite se odmah za dodatak!
Lovačke šnicle se služe uz pire krompir.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)