OSVEŽAVAJUĆA, NEOBIČNA Gaspačo, španska hladna čorba, ne kuva se
Za tople dane pred nama
Potrebno je:
- 600 g paradajza
- 140 g crnog luka
- 140 g zelene paprike (1 veća)
- 200 g svežeg krastavca (1 veći)
- 60 g crnog hleba (bez korice)
- 30 g maslinovog ulja
- 2 supene kašike jabukovog sirćeta
- 1 kafena kašičica soli
- 10 g belog luka (3-4 čena)
Priprema:
Hleb bez korice prelijte sa 1 dl vode, dodajte so i maslinovo ulje i ostavite da hleb sve to upije.
Svež paradajz oljuštite oštrim nožem i isecite ga na krupnije komade, isto kao i oljušten crni luk, papriku i očišćen krastavac.
Sve stavite u blender ili električnu seckalicu, dodajte beli luk i propasirajte, da se čorba ujednači.
Zatim dodajte hleb, natopljen u vodi i ulju, sirće i još 2 dl vode, pa sve ponovo propasirajte.
Ukoliko spremate punu meru, verovatno ćete morati blendirati iz dva puta, pa celu smesu podelite u dva dela, a zatim je sjedinite.
Ako je po vašem ukusu čorba previše gusta možete dodati još 2 dl vode (dati su nutritivni podaci i za gušću i za ređu čorbu)
Možda vas zanima:
VRHUNSKA DOMAĆA POSLASTICA Starinska Reforma torta, prosto neodoljiva
Kremasta tekstura i čokoladni ukus koji osvaja već pri prvom zalogaju
NAJBOLJE IZ BAKINE KUHINJE Starinske kiflice sa džemom, ukusne, mekane i mirisne (VIDEO)
Slatko pecivo koje vraća sećanje na detinjstvo
HAČAPURI Gruzijska pogača sa sirom umesite je za doručak, biće savršena i za večeru
Tradicionalna pogača odlično se slaže sa brojnim prilozima.
VARENIKI SA VIŠNJAMA Omiljeno ukrajinsko jelo u slatkom spoju, poći će vam voda na usta
Moguće je napraviti u slanoj ili slatkoj varijanti, sa različitim prilozima.
NAPULJSKI VAFLI Ovako ih prave Italijani, nema ko vam neće tražiti recept
Smesa se deli u tri činije, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
Komentari (0)