OSVEŽAVAJUĆA, NEOBIČNA Gaspačo, španska hladna čorba, ne kuva se
Za tople dane pred nama
Potrebno je:
- 600 g paradajza
- 140 g crnog luka
- 140 g zelene paprike (1 veća)
- 200 g svežeg krastavca (1 veći)
- 60 g crnog hleba (bez korice)
- 30 g maslinovog ulja
- 2 supene kašike jabukovog sirćeta
- 1 kafena kašičica soli
- 10 g belog luka (3-4 čena)
Priprema:
Hleb bez korice prelijte sa 1 dl vode, dodajte so i maslinovo ulje i ostavite da hleb sve to upije.
Svež paradajz oljuštite oštrim nožem i isecite ga na krupnije komade, isto kao i oljušten crni luk, papriku i očišćen krastavac.
Sve stavite u blender ili električnu seckalicu, dodajte beli luk i propasirajte, da se čorba ujednači.
Zatim dodajte hleb, natopljen u vodi i ulju, sirće i još 2 dl vode, pa sve ponovo propasirajte.
Ukoliko spremate punu meru, verovatno ćete morati blendirati iz dva puta, pa celu smesu podelite u dva dela, a zatim je sjedinite.
Ako je po vašem ukusu čorba previše gusta možete dodati još 2 dl vode (dati su nutritivni podaci i za gušću i za ređu čorbu)
Možda vas zanima:
VRHUNSKA DOMAĆA POSLASTICA Starinska Reforma torta, prosto neodoljiva
Kremasta tekstura i čokoladni ukus koji osvaja već pri prvom zalogaju
NAJBOLJE IZ BAKINE KUHINJE Starinske kiflice sa džemom, ukusne, mekane i mirisne (VIDEO)
Slatko pecivo koje vraća sećanje na detinjstvo
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)