ITALIJANSKI SPECIJALITET U SRPSKOJ KUHINJI Testenina u kremastom sosu od pečuraka, ukusan obrok, koji se brzo sprema

trpeza.rs

08:14

Kulinarski globus 0

Ukus je fenomalan, a ako ste se vratili umorni s posla ovo je idealan obrok jer se brzo priprema, a zasitiće vas

ITALIJANSKI SPECIJALITET U SRPSKOJ KUHINJI Testenina u kremastom sosu od pečuraka, ukusan obrok, koji se brzo sprema
Copyright Pexels

Sastojci:

  • 340 g šampinjona
  • 3 čena belog luka
  • 2,5 kašike putera
  • 225 g testenine po želji
  • 2 kašike brašna
  • 500 ml mleka
  • 1 kašičica timijana, po želji
  • 1/4 šolje rendanog parmezana, po želji
  • seckani peršun za ukrašavanje

Priprema:

Operite pečurke i iseckajte. Zagrejte ulje, pa dinstajte pečurke dok ne omekšaju. Dodajte seckani beli luk i začine i dinstajte dok ne omekša i beli luk.

Izvadite pečurke iz šerpe. Zatim u tiganju istopite puter i dodajte brašno, pa pržite par minut. Sipajte mleko i pustite da provri. Kuvajte 30 sekundi. Dodajte pečurke i promešajte.

Ako želite u sos dodajte i parmezan i promešajte, pa sipajte kuvanu testeninu preko i sve sjedinite.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

krem brule

KREM BRULE Kremasti francuski desert koji samo dobija na popularnosti, a topi se u ustima

17:00

4 mart, 2024

Kulinarski globus

Krem brule je sofisticiran desert koji se sastoji od kreme od jaja, šećera i slatke pavlake koja se lagano peče dok ne postane kremasta i bogatog ukusa. Ono što čini krem brule posebnim je karamelizovani šećer na vrhu, koji se postiže upotrebom posebnog alata - plamenika. Pre serviranja karamelizovani šećer stvara hrskavu, slatku koricu koja se lepo slaže sa svilenkastom kremom ispod. Ovaj desert se često poslužuje u malim keramičkim posudama poznatim kao ramekin, čime se naglašava elegancija i jednostavnost ove poslastice. Kombinacija nežne kreme i hrskave kore čini krem brule omiljenim izborom ljubitelja slatkog, pružajući nezaboravno iskustvo u svakom zalogaju.

engleska pastirska pita

ENGLESKA PASTIRSKA PITA Osmišljena za uživanje a miriše na nedelju

13:00

26 februar, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalna engleska pita podseća na musaku, a u osnovi se sastoji od dva dela – baze od mlevenog mesa dinstanog u sosu i povrća, nekada pečuraka, koje se prekrije debljim slojem pire krompira. Po originalnom, britanskom receptu koristi se jagnjeće meso, ali možete bilo koje mleveno meso. Sočan nadev završava hrskavom koricom, zbog čega ćete uzeti parče više

Komentari (0)

Loading