SPECIJALITET STAROG SVETA Gulaš po sumerskoj recepturi od pre 4.000 godina, pronađen na klinastim pločicama

Izvor: TRPEZA.RS

06:39

Kulinarski globus 0

Procenjuje se da je ovaj recept star otprilike 3.750 godina, a ovaj drevni sumerski recept pronašao je korisnik Reddita koji je jednog dana slušao podcast “Pad civilizacije” u kojem se pričalo o Sumeranima

SPECIJALITET STAROG SVETA Gulaš po sumerskoj recepturi od pre 4.000 godina, pronađen na klinastim pločicama
pixabay

Voditelj podcasta spomenuo je recept star 3.750 godina, a korisnik ga je prepisao i odlučio da podeli s drugima na Redditu.

Tuhu’s recept

Sastojci:

  • 1/2 kg mesa od ovčje noge (ovčetina starija od godinu dana), narezana na kockice
  • 1/2 šoljice otopljene ovčje masti
  • 1 mali luk, naseckan
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kg cvekle, oljuštene i narezane na kockice
  • 1 šoljica naseckane rukole
  • 1/2 šoljice svežeg korijandera
  • 1 šoljica naseckanog luka
  • 1 kašičica semenki kima
  • 1 šoljica piva
  • 1/2 šoljice vode
  • 1/2 šoljice praziluka
  • 2 čena belog luka, oguljena i zdrobljena

Za serviranje:

  • 1/2 šoljice svežeg korijandera, sitno seckanog
  • 1/2 šoljice praziluka, sitno naseckanog
  • 2 kašičice semenki korijandera, grubo zdrobljene

Način pripreme:

Zagrejte ovčju mast u loncu dovoljno širokom da se meso narezano na kockice raširi u jednom sloju. Pržite na jakoj vatri dok sva voda ne ispari. Dodajte luk i kuvajte dok ne postane gotovo proziran. Dodajte so, cveklu, rukolu, sveži korijander i kim.

Kada voda ispari, ulijte pivo, a zatim dodajte vodu. Lagano promešajte, a zatim prokuvajte. Smanjite vatru i dodajte praziluk i beli luk. Pustite da se krčka oko sat vremena dok se sos ne zgusne.

Napravite pastu od praziluka i svežeg korijandera. Gulaš stavite u posude i pospite semenkama korijandera i prazilukom, te svežom pastom. Jelo može da se služi uz žitarice kuvane na pari, kuvane leblebije ili hleb.

germ knedle

GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica

19:00

13 decembar, 2025

Kulinarski globus

Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading