SPECIJALITET STAROG SVETA Gulaš po sumerskoj recepturi od pre 4.000 godina, pronađen na klinastim pločicama
Procenjuje se da je ovaj recept star otprilike 3.750 godina, a ovaj drevni sumerski recept pronašao je korisnik Reddita koji je jednog dana slušao podcast “Pad civilizacije” u kojem se pričalo o Sumeranima
Voditelj podcasta spomenuo je recept star 3.750 godina, a korisnik ga je prepisao i odlučio da podeli s drugima na Redditu.
Tuhu’s recept
Sastojci:
- 1/2 kg mesa od ovčje noge (ovčetina starija od godinu dana), narezana na kockice
- 1/2 šoljice otopljene ovčje masti
- 1 mali luk, naseckan
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kg cvekle, oljuštene i narezane na kockice
- 1 šoljica naseckane rukole
- 1/2 šoljice svežeg korijandera
- 1 šoljica naseckanog luka
- 1 kašičica semenki kima
- 1 šoljica piva
- 1/2 šoljice vode
- 1/2 šoljice praziluka
- 2 čena belog luka, oguljena i zdrobljena
Za serviranje:
- 1/2 šoljice svežeg korijandera, sitno seckanog
- 1/2 šoljice praziluka, sitno naseckanog
- 2 kašičice semenki korijandera, grubo zdrobljene
Način pripreme:
Zagrejte ovčju mast u loncu dovoljno širokom da se meso narezano na kockice raširi u jednom sloju. Pržite na jakoj vatri dok sva voda ne ispari. Dodajte luk i kuvajte dok ne postane gotovo proziran. Dodajte so, cveklu, rukolu, sveži korijander i kim.
Kada voda ispari, ulijte pivo, a zatim dodajte vodu. Lagano promešajte, a zatim prokuvajte. Smanjite vatru i dodajte praziluk i beli luk. Pustite da se krčka oko sat vremena dok se sos ne zgusne.
Napravite pastu od praziluka i svežeg korijandera. Gulaš stavite u posude i pospite semenkama korijandera i prazilukom, te svežom pastom. Jelo može da se služi uz žitarice kuvane na pari, kuvane leblebije ili hleb.
GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica
Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.
Dodajte ovo umesto šunke i dobićete najbolju francusku salatu ikad: Svi kažu da je bolja od originala
Oni daju salati potpuno novu dimenziju – laganu, profinjenu i nežnu, sa blagom morskom notom koja se savršeno slaže sa prepoznatljivim sastojcima
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
Komentari (0)