Francuski specijalitet ZAPEČENI SPANAĆ S KUKURUZOM pruža utehu usamljenim dušama
Ovaj francuski specdijalitet je hrana koja će da uteši i najusamljenije srce.
Zapečeni spanač s kukuruzom
Sastojci:
Za bešamel sos:
2 kašike putera
2 kašike brašna
¼ šolje sirnog namaza
1 kašičica origana
2 šolje mleka
so
Za povrće:
1 kašičica maslinovog ulja
4 čena belog luka, seckano
350 g svežeg spanaća
1 šolja seckanog koru
1 paprika po želji
½ šolje rendane mocarele
Priprema:
Zagrejte tiganj i dinstajte beli luk 30 sekundi. Dodati spanać, pobiberiti i ostaviti da spanać malo „uvene“. Biće minut-dva. Isključite vatru, umešajte kukuruz i ostavite na stranu. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Sada treba da napravite bešamel sos. Zagrejte puter u tiganju na srednjoj vatri. Kada se potpuno istopi, umešajte brašno i dinstajte 40-50 sekundi. Kada se dobro sjedini, dodajte mleko, so i origano. Mešajte na vatri dok smesa ne postane gusta. Kada se smesa zgusne dodati sirni namaz i mešati dok se sve ne izmeša. Po želji dodajte još soli ili bibera. Spanać i kukuruz umešajte u bešamel sos, pa prebacite u posudu za pečenje. Odozgo pospite rendani sir. Stavite posudu u rernu na 10 do 12 minuta, dok se sir ne otopi i malo porumene. Možete da uključite opciju roštilja u rerni, tako da se više kuva odozgo. Izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohladi, pa odmah poslužite.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)