Francuski specijalitet ZAPEČENI SPANAĆ S KUKURUZOM pruža utehu usamljenim dušama
Ovaj francuski specdijalitet je hrana koja će da uteši i najusamljenije srce.
Zapečeni spanač s kukuruzom
Sastojci:
Za bešamel sos:
2 kašike putera
2 kašike brašna
¼ šolje sirnog namaza
1 kašičica origana
2 šolje mleka
so
Za povrće:
1 kašičica maslinovog ulja
4 čena belog luka, seckano
350 g svežeg spanaća
1 šolja seckanog koru
1 paprika po želji
½ šolje rendane mocarele
Priprema:
Zagrejte tiganj i dinstajte beli luk 30 sekundi. Dodati spanać, pobiberiti i ostaviti da spanać malo „uvene“. Biće minut-dva. Isključite vatru, umešajte kukuruz i ostavite na stranu. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Sada treba da napravite bešamel sos. Zagrejte puter u tiganju na srednjoj vatri. Kada se potpuno istopi, umešajte brašno i dinstajte 40-50 sekundi. Kada se dobro sjedini, dodajte mleko, so i origano. Mešajte na vatri dok smesa ne postane gusta. Kada se smesa zgusne dodati sirni namaz i mešati dok se sve ne izmeša. Po želji dodajte još soli ili bibera. Spanać i kukuruz umešajte u bešamel sos, pa prebacite u posudu za pečenje. Odozgo pospite rendani sir. Stavite posudu u rernu na 10 do 12 minuta, dok se sir ne otopi i malo porumene. Možete da uključite opciju roštilja u rerni, tako da se više kuva odozgo. Izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohladi, pa odmah poslužite.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)