Francuski specijalitet ZAPEČENI SPANAĆ S KUKURUZOM pruža utehu usamljenim dušama

alo.rs

13:30

Kulinarski globus 0

Ovaj francuski specdijalitet je hrana koja će da uteši i najusamljenije srce.

Francuski specijalitet ZAPEČENI SPANAĆ S KUKURUZOM pruža utehu usamljenim dušama
Shutterstock

 

Zapečeni spanač s kukuruzom

Sastojci:

Za bešamel sos:

2 kašike putera

2 kašike brašna

¼ šolje sirnog namaza

1 kašičica origana

2 šolje mleka

so

Za povrće:

1 kašičica maslinovog ulja

4 čena belog luka, seckano

350 g svežeg spanaća

1 šolja seckanog koru

1 paprika po želji

½ šolje rendane mocarele

Priprema:

Zagrejte tiganj i dinstajte beli luk 30 sekundi. Dodati spanać, pobiberiti i ostaviti da spanać malo „uvene“. Biće minut-dva. Isključite vatru, umešajte kukuruz i ostavite na stranu. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Sada treba da napravite bešamel sos. Zagrejte puter u tiganju na srednjoj vatri. Kada se potpuno istopi, umešajte brašno i dinstajte 40-50 sekundi. Kada se dobro sjedini, dodajte mleko, so i origano. Mešajte na vatri dok smesa ne postane gusta. Kada se smesa zgusne dodati sirni namaz i mešati dok se sve ne izmeša. Po želji dodajte još soli ili bibera. Spanać i kukuruz umešajte u bešamel sos, pa prebacite u posudu za pečenje. Odozgo pospite rendani sir. Stavite posudu u rernu na 10 do 12 minuta, dok se sir ne otopi i malo porumene. Možete da uključite opciju roštilja u rerni, tako da se više kuva odozgo. Izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohladi, pa odmah poslužite.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 


 

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading