Francuski specijalitet ZAPEČENI SPANAĆ S KUKURUZOM pruža utehu usamljenim dušama

alo.rs

13:30

Kulinarski globus 0

Ovaj francuski specdijalitet je hrana koja će da uteši i najusamljenije srce.

Francuski specijalitet ZAPEČENI SPANAĆ S KUKURUZOM pruža utehu usamljenim dušama
Shutterstock

 

Zapečeni spanač s kukuruzom

Sastojci:

Za bešamel sos:

2 kašike putera

2 kašike brašna

¼ šolje sirnog namaza

1 kašičica origana

2 šolje mleka

so

Za povrće:

1 kašičica maslinovog ulja

4 čena belog luka, seckano

350 g svežeg spanaća

1 šolja seckanog koru

1 paprika po želji

½ šolje rendane mocarele

Priprema:

Zagrejte tiganj i dinstajte beli luk 30 sekundi. Dodati spanać, pobiberiti i ostaviti da spanać malo „uvene“. Biće minut-dva. Isključite vatru, umešajte kukuruz i ostavite na stranu. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Sada treba da napravite bešamel sos. Zagrejte puter u tiganju na srednjoj vatri. Kada se potpuno istopi, umešajte brašno i dinstajte 40-50 sekundi. Kada se dobro sjedini, dodajte mleko, so i origano. Mešajte na vatri dok smesa ne postane gusta. Kada se smesa zgusne dodati sirni namaz i mešati dok se sve ne izmeša. Po želji dodajte još soli ili bibera. Spanać i kukuruz umešajte u bešamel sos, pa prebacite u posudu za pečenje. Odozgo pospite rendani sir. Stavite posudu u rernu na 10 do 12 minuta, dok se sir ne otopi i malo porumene. Možete da uključite opciju roštilja u rerni, tako da se više kuva odozgo. Izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohladi, pa odmah poslužite.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 


 

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading