SLADOLED TORTA SA NAPOLITANKAMA Ova brazilska poslastica je proglašena najboljom na svetu
Ledeni slatkiš od keksa i sladoleda koji će vas oduševiti.
Sastojci:
Karamel:
200 ml slatke pavlake
400 ml nezaslađenog kondenzovanog mleka
1 kašika maslaca
4 kašike šećera
5 kašika kakaoa
Ostalo:
400 g lešnik napolitanki
2 l sladoleda od vanile
Priprema:
Karamel: umutite slatku pavlaku, kondenzovano mleko, maslac, šećer i kakao. Stavite na tihu vatru i kuvajte oko 30 minuta uz povremeno mešanje, treba da se malo zgusne. Ostavite da se prohladi.
Izmrvite napolitanke. Sladoled izvadite iz friza da se malo zagreje. Kalup za tortu ili vatrostalnu posudu obložite providnom folijom. Na dno kalupa složite dve trećine izmrvljenih napolitanki. Prelijte ih s dve trećine karamela. Odozgo stavite dve trećine sladoleda. Poravnajte. Stavite preostali keks i prelijte karamelom. Odozgo stavite ostatak sladoleda. Stavite tortu u zamrzivač preko noći. Izvadite 20 minuta pre posluživanja, okrenite naopako na tacnu i skinite foliju. Isecite parčiće i poslužite, a ostatak odmah vratite u zamrzivač.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)