SLADOLED TORTA SA NAPOLITANKAMA Ova brazilska poslastica je proglašena najboljom na svetu

Trpeza/ V.V.

13:00

Kulinarski globus 0

Ledeni slatkiš od keksa i sladoleda koji će vas oduševiti.

SLADOLED TORTA SA NAPOLITANKAMA Ova brazilska poslastica je proglašena najboljom na svetu
Printscreen/Facebook

Sastojci:

Karamel:

200 ml slatke pavlake

400 ml nezaslađenog kondenzovanog mleka

1 kašika maslaca

4 kašike šećera

5 kašika kakaoa

Ostalo:

400 g lešnik napolitanki

2 l sladoleda od vanile

Priprema:

Karamel: umutite slatku pavlaku, kondenzovano mleko, maslac, šećer i kakao. Stavite na tihu vatru i kuvajte oko 30 minuta uz povremeno mešanje, treba da se malo zgusne. Ostavite da se prohladi.

Izmrvite napolitanke. Sladoled izvadite iz friza da se malo zagreje. Kalup za tortu ili vatrostalnu posudu obložite providnom folijom. Na dno kalupa složite dve trećine izmrvljenih napolitanki. Prelijte ih s dve trećine karamela. Odozgo stavite dve trećine sladoleda. Poravnajte. Stavite preostali keks i prelijte karamelom. Odozgo stavite ostatak sladoleda. Stavite tortu u zamrzivač preko noći. Izvadite 20 minuta pre posluživanja, okrenite naopako na tacnu i skinite foliju. Isecite parčiće i poslužite, a ostatak odmah vratite u zamrzivač.

 

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

krem brule

KREM BRULE Kremasti francuski desert koji samo dobija na popularnosti, a topi se u ustima

17:00

4 mart, 2024

Kulinarski globus

Krem brule je sofisticiran desert koji se sastoji od kreme od jaja, šećera i slatke pavlake koja se lagano peče dok ne postane kremasta i bogatog ukusa. Ono što čini krem brule posebnim je karamelizovani šećer na vrhu, koji se postiže upotrebom posebnog alata - plamenika. Pre serviranja karamelizovani šećer stvara hrskavu, slatku koricu koja se lepo slaže sa svilenkastom kremom ispod. Ovaj desert se često poslužuje u malim keramičkim posudama poznatim kao ramekin, čime se naglašava elegancija i jednostavnost ove poslastice. Kombinacija nežne kreme i hrskave kore čini krem brule omiljenim izborom ljubitelja slatkog, pružajući nezaboravno iskustvo u svakom zalogaju.

engleska pastirska pita

ENGLESKA PASTIRSKA PITA Osmišljena za uživanje a miriše na nedelju

13:00

26 februar, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalna engleska pita podseća na musaku, a u osnovi se sastoji od dva dela – baze od mlevenog mesa dinstanog u sosu i povrća, nekada pečuraka, koje se prekrije debljim slojem pire krompira. Po originalnom, britanskom receptu koristi se jagnjeće meso, ali možete bilo koje mleveno meso. Sočan nadev završava hrskavom koricom, zbog čega ćete uzeti parče više

Komentari (0)

Loading