Isprobajte IZLIVAČU, tradicionalno hercegovačko jelo koje se pravi od samo tri sastojka i začina

Izvor: alo.rs

22:00

Kulinarski globus 0

U stara vremena kuvarice su se snalazile s onim što su imale pa su tako nastala jedna od najlepših i najukusnijih jela koja su pri tome veoma jednostavna da se naprave.

Isprobajte IZLIVAČU, tradicionalno hercegovačko jelo koje se pravi od samo tri sastojka i začina
Shutterstock

 

Hercegovačka izlivača

Sastojci:

1 kg krompira

1 kašika brašna

1 glavica crvenog luka

ulje

so, biber

Priprema:

Oljuštite krompir i luk. U činiju izrendajte oljušteni krompir i crni luk i dodajte brašno, so, biber i ulje. Pomešajte sve sastojke.  Sipajte malo ulja na dno pleha i ravnomerno rasporedite smesu, odozgo pospite biberom po ukusu. Pecite oko 45 minuta na 200 stepeni dok ne porumeni. Dužina pečenja zavisi od debljine posude.


Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading