Postoje sočni kolačl, ali ovo je NAJSOČNIJI mogući TURSKI MOKRI KOLAČ božanstveno mek s merama na čaše
Turski mokri kolač poznat pod nazivom Islak Kek je poslastica koju morate probati a ukusom podseća na čuveni sočni kolač tri leče ali u čokoladnoj verziji.
TURSKI MOKRI KOLAČ
Sastojci:
Za biskvit:
5 jaja
1 čaša šećera
1 vanilin šećer
1 čaša ulja
1 čaša mleka
2 čaše običnog brašna
5 kašika kakaoa
1 prašak za pecivo
Za preliv:
3 čaše mleka
1/2 čaše ulja
1 čaša šećera
1 vanilin šećer
5 kašika kakaoa
100 g čokolade za kuvanje
rendani orasi ili pistaći za ukras
Napomena: Mera je čaša od 200 ml
PRIPREMA:
Umutiti mikserom cela jaja, pa dodati šećer i vanilin šećer. Umutiti dok ne postane penasto. Sipati mleko i ulje i kratko izmiksati mikserom. Zatim u smesu dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i izmešati. Pleh dimenzija 36k21 centimetar obložite papirom za pečenje i sipajte dobijenu smesu. Pecite u zagrejanoj rerni 30 minuta na 190°C. Pred kraj pečenja pripremiti preliv. U posudu za kuvanje sipajte mleko, ulje, šećer, kakao i čokoladu za kuvanje. Zagrejte smešu uz mešanje. Pustite da provri, pa sklonite sa ringle da se malo ohladi. Čačkalicom proverite da li je biskvit pečen, pa ga izvadite iz rerne. Još vrući biskvit izvadite iz kalupa tako što ćete ga okrenuti, ukloniti papir za pečenje, a zatim vratiti biskvit nazad u pleh. Izbušite biskvit na nekoliko mesta čačkalicom. Isecite ga na kocke. Topli preliv ravnomerno prelijte preko tople torte. Sve dobro ohladite preko noći i pre serviranja pospite seckanim orasima.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)