MAĐARSKI ČIKAŠ TOKANJ Gulaš od svinjskog mesa s paprikom a mu ukus je da poludiš od slasti

Ivana Vujnović

13:01

Kulinarski globus 0

Čikoš tokanj je mađarska vrsta gulaša kod kojeg su meso i paprika isečeni na tračice. Ako ste ljubitelj pikantnih ukusa, onda je ovo jelo pun pogodak za vas!

Mađarski čikaš tokanj
Shutterstock

 

Čikoš tokanj

Sastojci:

600 g svinjskog mesa

100 g slanine

2 crvene babure

400 g crnog luka

1 kašika senfa

2 kašike pavlake

50 ml crnog vina

3 čena belog luka

1 kašičica mlevene paprike

so, biber

Priprema:

Papriku, slaninu  i svinjsko meso isecite na štapiće, a luk na rebarca. Meso i slaninu dinstajte na malo ulja da promeni boju. Na istom ulju dinstajte i crni luk te dodajte papriku. Ostaviti da se krčka. Kada postane gusto, ulijte  vino i dinstajte još 10-15 minuta da alkohol ispari. Dodajte preostale sastojke i kuvajte još oko 2-2,5 sata na slaboj vatri dok meso ne omekne potpuno. Čikoš tokanj se servira uz testeninu. 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading