MAĐARSKI ČIKAŠ TOKANJ Gulaš od svinjskog mesa s paprikom a mu ukus je da poludiš od slasti

Ivana Vujnović

13:01

Kulinarski globus 0

Čikoš tokanj je mađarska vrsta gulaša kod kojeg su meso i paprika isečeni na tračice. Ako ste ljubitelj pikantnih ukusa, onda je ovo jelo pun pogodak za vas!

Mađarski čikaš tokanj
Shutterstock

 

Čikoš tokanj

Sastojci:

600 g svinjskog mesa

100 g slanine

2 crvene babure

400 g crnog luka

1 kašika senfa

2 kašike pavlake

50 ml crnog vina

3 čena belog luka

1 kašičica mlevene paprike

so, biber

Priprema:

Papriku, slaninu  i svinjsko meso isecite na štapiće, a luk na rebarca. Meso i slaninu dinstajte na malo ulja da promeni boju. Na istom ulju dinstajte i crni luk te dodajte papriku. Ostaviti da se krčka. Kada postane gusto, ulijte  vino i dinstajte još 10-15 minuta da alkohol ispari. Dodajte preostale sastojke i kuvajte još oko 2-2,5 sata na slaboj vatri dok meso ne omekne potpuno. Čikoš tokanj se servira uz testeninu. 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

tiramisu

TIRAMISU Italijanski klasik sa kafom za prave ljubitelje slatkiša i omiljenog napitka

11:00

17 februar, 2025

Kulinarski globus

Sočan, aromatičan, lako se pravi… Zato je jedan od najomiljenijih italijanskih deserata u svetu. U prevodu „tiramisu“ znači „oraspoloži me“, a naziv je dobio zbog kafe i kakaoa koji sadrže kofein. Originalan kolač je okruglog oblika, ali se odomaćio i četvrtasti. Najteži tiramisu, koji je imao malo više od tri tone, napravljen je u Đemona del Frijuli 2015. godine, a najduži od 273,5 metra su napravili studenti škole kuvanja u Milanu 2019. godine.

Komentari (0)

Loading