JEDINSTVENO, UKUSNO, NEODOLJIVO Mediteranski mafini, spremni za pola sata

Slobodanka Ćorić

08:24

Kulinarski globus 0

Za zdrav i laagan, a zasit doručak

JEDINSTVENO, UKUSNO, NEODOLJIVO Mediteranski mafini, spremni za pola sata
Shutterstock

Sastojci

  • 300 g projino brašno 100 g paprika 
  • 100 g tikvice
  • 150 g belo brašno 
  • 1 dl  ulje 
  • 4 dl mineralna voda
  • prašak za pecivo 
  • so po ukusu
  • 10 maslina 
  • susam za posipanje

Kako pripremiti

Pomešajte brašno, dodajte prašak za pecivo i so, pa postepeno dolivajte ulje i vodu. Na kraju dodajte seckane, posoljene i od vode oceđene tikvice, seckanu papriku i promešajte.

Prespite u podmazan pleh ili kalupe za mafine, a odozgo pobacajte seckane masline i susam i pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading