JEDINSTVENO, UKUSNO, NEODOLJIVO Mediteranski mafini, spremni za pola sata

Izvor: Slobodanka Ćorić

08:24

Kulinarski globus 0

Za zdrav i laagan, a zasit doručak

JEDINSTVENO, UKUSNO, NEODOLJIVO Mediteranski mafini, spremni za pola sata
Shutterstock

Sastojci

  • 300 g projino brašno 100 g paprika 
  • 100 g tikvice
  • 150 g belo brašno 
  • 1 dl  ulje 
  • 4 dl mineralna voda
  • prašak za pecivo 
  • so po ukusu
  • 10 maslina 
  • susam za posipanje

Kako pripremiti

Pomešajte brašno, dodajte prašak za pecivo i so, pa postepeno dolivajte ulje i vodu. Na kraju dodajte seckane, posoljene i od vode oceđene tikvice, seckanu papriku i promešajte.

Prespite u podmazan pleh ili kalupe za mafine, a odozgo pobacajte seckane masline i susam i pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading