MAGIČNA TORTA je francuski desert koji se pravi od samo 4 sastojka a pred vašim očima postaje magija

Ivana Vujnović

08:03

Kulinarski globus 0

Popularni francuski slatkiš ime je dobio po načinu na koji se tokom pečenja prave tri sloja, testo se umuti i pred vašim čima se pravi magija koja im daje strukturu: donji sloj je čvršće teksture poput gustog krema, srednji sloj je mekan , dok je gornji pahuljast zahvaljujući umućenim belancima.

Magična torta
Shutterstock

 

Magična torta

Sastojci:

4 hladna jaja

3/4 šolje brašna

3/4 šolje šećera

2 šolje mleka

Priprema: 

Obložite četvrtastu tepsiju za tortu papirom za pečenje i zagrejte rernu na 160 stepeni. U velikoj posudi za mešanje umutite brašno, šećer, žumanca i pola šolje mleka. Umutite dok ne postane glatko, a zatim umešajte preostalo mleko. U drugoj posudi od belanaca umutite čvrst šne. Polako špatulo umutite trećinu belanaca, lagano mešajući. Polako ubacite sav sneg pazeći da nema neumećene tečnosti na dnu. Sipajte smesu za magičnu tortu u pripremljeni kalup za torte. Pecite 45 do 50 minuta  na 160 stepeni. 

Čačkalica zabodena u sredinu treba da izlazi čista. Pustite da se torta potpuno ohladi najmanje jedan sat pre sečenjai serviranja. Poslužite tortu na sobnoj temperaturi ili je ohladite u frižideru pre serviranja. Po želji pospite šećerom u prahu,

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading