MAGIČNA TORTA je francuski desert koji se pravi od samo 4 sastojka a pred vašim očima postaje magija

Ivana Vujnović

08:03

Kulinarski globus 0

Popularni francuski slatkiš ime je dobio po načinu na koji se tokom pečenja prave tri sloja, testo se umuti i pred vašim čima se pravi magija koja im daje strukturu: donji sloj je čvršće teksture poput gustog krema, srednji sloj je mekan , dok je gornji pahuljast zahvaljujući umućenim belancima.

Magična torta
Shutterstock

 

Magična torta

Sastojci:

4 hladna jaja

3/4 šolje brašna

3/4 šolje šećera

2 šolje mleka

Priprema: 

Obložite četvrtastu tepsiju za tortu papirom za pečenje i zagrejte rernu na 160 stepeni. U velikoj posudi za mešanje umutite brašno, šećer, žumanca i pola šolje mleka. Umutite dok ne postane glatko, a zatim umešajte preostalo mleko. U drugoj posudi od belanaca umutite čvrst šne. Polako špatulo umutite trećinu belanaca, lagano mešajući. Polako ubacite sav sneg pazeći da nema neumećene tečnosti na dnu. Sipajte smesu za magičnu tortu u pripremljeni kalup za torte. Pecite 45 do 50 minuta  na 160 stepeni. 

Čačkalica zabodena u sredinu treba da izlazi čista. Pustite da se torta potpuno ohladi najmanje jedan sat pre sečenjai serviranja. Poslužite tortu na sobnoj temperaturi ili je ohladite u frižideru pre serviranja. Po želji pospite šećerom u prahu,

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading