ŠOPSKO SIRENJE Tradicionalni bugarski recept s Vlasinskog jezera pravi se od povrća sa sirom pa zapeče u rerni

Ivana Vujnović

08:06

Kulinarski globus 0

Ovo jelo je veoma slično šopskoj salati - prepuno je povrća i sira, ali se priprema u rerni.

Šopsko sirenje
Shutterstock

 

Šopsko sirenje

Sastojci:

2-3 glavice crnog luka

2-3 paprike

1-2 ljute paprike

1 tikvica (možete i plavi patlidžan)

2 paradajza

300-400 g sira

200 g rendanog sira koji se topi (edamer, trapist)

150 g dimljenog mesa, mesnate slanine ili kobasice

2 jaja + 3-4 jaja u zavisnosti koliko imate posuda

začinska crvena paprika slatka

ulje

so, biber

Priprema:

Sve porvrće operite, očistite i iseckajte na komade srenje veličine a slaninu takođe. Povrće začinite solju, biberom, uljem i začinskom paprikom. POmešajte kašikom da se sjedini. Ovo jelo možete pripremiti u manjim posudama ili u jednoj velikoj. Na dnu svake zemljane posude izmrvite sir. Preko sira sipajte mešavinu povrća. Preko poređajte dimljeno meso a odozgo pospite rendani sir. Zatim opet dodajte mrvljeni sir i pecite sve u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 20 minuta. Dva jaja umutite i ubacite preostali sir i kačkavalj, te prelijte ravnomerno  preko zapečene smese. U svaku posudu pažljivo ubacite jaje, pazeći da se žumance ne raspadne te dopecite u redni još 10-15 minuta. Ovaj specijalitete se jede uz kukuruzni hleb.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading