ŠOPSKO SIRENJE Tradicionalni bugarski recept s Vlasinskog jezera pravi se od povrća sa sirom pa zapeče u rerni
Ovo jelo je veoma slično šopskoj salati - prepuno je povrća i sira, ali se priprema u rerni.
Šopsko sirenje
Sastojci:
2-3 glavice crnog luka
2-3 paprike
1-2 ljute paprike
1 tikvica (možete i plavi patlidžan)
2 paradajza
300-400 g sira
200 g rendanog sira koji se topi (edamer, trapist)
150 g dimljenog mesa, mesnate slanine ili kobasice
2 jaja + 3-4 jaja u zavisnosti koliko imate posuda
začinska crvena paprika slatka
ulje
so, biber
Priprema:
Sve porvrće operite, očistite i iseckajte na komade srenje veličine a slaninu takođe. Povrće začinite solju, biberom, uljem i začinskom paprikom. POmešajte kašikom da se sjedini. Ovo jelo možete pripremiti u manjim posudama ili u jednoj velikoj. Na dnu svake zemljane posude izmrvite sir. Preko sira sipajte mešavinu povrća. Preko poređajte dimljeno meso a odozgo pospite rendani sir. Zatim opet dodajte mrvljeni sir i pecite sve u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 20 minuta. Dva jaja umutite i ubacite preostali sir i kačkavalj, te prelijte ravnomerno preko zapečene smese. U svaku posudu pažljivo ubacite jaje, pazeći da se žumance ne raspadne te dopecite u redni još 10-15 minuta. Ovaj specijalitete se jede uz kukuruzni hleb.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)