I ZA OKO I ZA ZUB Alfajorse, vanilice na argentinski način, očaraće vas bogatstvom svog ukusa

Trpeza/I.V.

18:03

Kulinarski globus 0

Alfajorsi, kolačići punjeni mlečnom čokoladom, poslastica su povezana s argentinskom gastronomskom tradicijom, koja vuče korene s juga Španije, a Španci su je preuzeli iz arapske kulture.

alfajor, argentinske vanilice
Shutterstock

 

Alfajor

Sastojci:

320 g kukuruznog brašna

180 g glatkog brašna

200 g šećera u prahu

150 g margarina sobne temperature

1 kašičica praška za pecivo

2 žumanca

1 belance

narendana korica jednog limuna

1/2 kašike brendija ili konjaka

Za fil:

300 g karamel krema

Za ukrašavanje:

mleveni kokos

šećer u prahu za posipanje

 

Priprema:

Prosejete sve suve sastojke (kukuruzno i glatko brašno i prašak za pecivo) kako bi testo imalo prozračniju teksturu. Zatim kremasto umutite margarin i šećer i dodajte žumanca i belanca. Dobro umutite i ulijte rakiju, suve sastojke i limunovu koricu. Trebalo bi da dobijete glatku smesu koja se ne lepi. Po potrebi dodajte još brašna. Ostavite da odstoji nekoliko minuta. Testo razvaljajte na 0,5 cm debljine i isecite krugove prečnika oko 6 cm. Krugove poređajte na pleh obložen pek-papirom, pa ostavite da se ohlade u frižideru oko sat pre pečenja. Pecite kolače 10-15 minuta na 160 stepeni. Kada su pečeni i ohlađeni, jedan pečeni krug premažite karamelom, pa ga preklopite drugim. Kolačiće uvaljajte u mleveni kokos ili pospite šećerom u prahu.

Komentari (0)

Loading