FRANCUSKI KLASIK IZ RERNE Klafuti s kajsijama se pravi od testa za palačinke i zapeče u rerni
Klafuti je tradicionalni francuski kolač koji se u originalnoj verziji pravio s trešnjama i to neočišćenim od koštica.
Klafuti s kajsijama
SASTOJCI:
3 jaja
80 g šećera
75 g brašna
50 g putera
250 ml kokosovog mleka
korica jednog limuna
6-7 kajsija
PRIPREMA:
Uključite rernu na 180°C. Otopite puter na laganoj vatri pa ostavite da se prohladi. Umutite jaja sa šećerom. Dodajte brašno, promešajte. Dodajte puter, kokosovo mleko i koricu limuna pa sve dobro sjedinite. Posudu premažite puterom. Na dno poređajte polovine kajsije, pa između pažljivo sipajte smesu. Posudu lagano lupite o podlogu da se smesa izjednači. Pecite u zagrejanoj rerni oko 40 minuta ili dok se lepo ne zapeče po površini. Pospite šećerom, pa služite mlako uz umućenu slatku pavlaku ili sladoled od vanile.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)