FRANCUSKI KLASIK IZ RERNE Klafuti s kajsijama se pravi od testa za palačinke i zapeče u rerni

Ivana Vujnović

15:31

Kulinarski globus 0

Klafuti je tradicionalni francuski kolač koji se u originalnoj verziji pravio s trešnjama i to neočišćenim od koštica.

Klafuti s kajsijama
Shutterstock

 

Klafuti s kajsijama

SASTOJCI:

3 jaja

80 g šećera

75 g brašna

50 g putera

250 ml kokosovog mleka

korica jednog limuna

6-7 kajsija

PRIPREMA:

Uključite rernu na 180°C. Otopite puter na laganoj vatri pa ostavite da se prohladi. Umutite jaja sa šećerom. Dodajte brašno, promešajte. Dodajte puter, kokosovo mleko i koricu limuna pa sve dobro sjedinite. Posudu premažite puterom. Na dno poređajte polovine kajsije, pa između pažljivo sipajte smesu. Posudu lagano lupite o podlogu da se smesa izjednači. Pecite u zagrejanoj rerni oko 40 minuta ili dok se lepo ne zapeče po površini. Pospite šećerom, pa služite mlako uz umućenu slatku pavlaku ili sladoled od vanile.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading