FRANCUSKI KLASIK IZ RERNE Klafuti s kajsijama se pravi od testa za palačinke i zapeče u rerni
Klafuti je tradicionalni francuski kolač koji se u originalnoj verziji pravio s trešnjama i to neočišćenim od koštica.
Klafuti s kajsijama
SASTOJCI:
3 jaja
80 g šećera
75 g brašna
50 g putera
250 ml kokosovog mleka
korica jednog limuna
6-7 kajsija
PRIPREMA:
Uključite rernu na 180°C. Otopite puter na laganoj vatri pa ostavite da se prohladi. Umutite jaja sa šećerom. Dodajte brašno, promešajte. Dodajte puter, kokosovo mleko i koricu limuna pa sve dobro sjedinite. Posudu premažite puterom. Na dno poređajte polovine kajsije, pa između pažljivo sipajte smesu. Posudu lagano lupite o podlogu da se smesa izjednači. Pecite u zagrejanoj rerni oko 40 minuta ili dok se lepo ne zapeče po površini. Pospite šećerom, pa služite mlako uz umućenu slatku pavlaku ili sladoled od vanile.
GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica
Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.
Dodajte ovo umesto šunke i dobićete najbolju francusku salatu ikad: Svi kažu da je bolja od originala
Oni daju salati potpuno novu dimenziju – laganu, profinjenu i nežnu, sa blagom morskom notom koja se savršeno slaže sa prepoznatljivim sastojcima
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
Komentari (0)