U ČEMU JE TAJNA NAJLEPŠIH BOSANSKIH PITA? Napravite kore ovako, biće tanke i prozirne
Donosimo vam originalni bosanski recept za najbolje kore, zbog kojih će svaka pita ili burek biti savršeni.
Za dve kore:
- 500 g glatkog brašna
- 2 kašičice soli
- 300 ml vode
- malo ulja
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednu posudu stavite brašno, so i nalijte vodu. Rukom zamesite testo dok ne postane bez brašna i grudvica. Testo podelite na dve loptice pa pustite neka testo odstoji 15 minuta. Na pobrašnjenoj radnoj površini rasklagijajte testo na debljinu malog prsta. U pleh za pečenje stavite kašiku ulja, razmažite i stavite koru u njega. Preko prelijte još jednu kašiku ulja i razmažite, pa postupak ponovite i s drugom korom. Zatim pustite da odstoje 20 minuta. Izvadite na stolnjak pa razvlačite koru od sredine obema rukama. Nemojte da gurajte cele vrhove prstiju unutra nego samo lagano jagodicama. Preko stola razvucite kore dok ne postanu tanke i gotovo prozirne, pa otkinite krajeve, poprskajte uljem i filujte po želji. Izdignite stolnjak i prebacite krajeve kore tako da dobije pravougaonik, pa izdignite stolnjak i pustite da se kora umota u valjak. Savijte rukama u oblik potkovice, pa polako prebacite u podmazan pleh. Ponovite postupak s drugom korom. Pecite kore 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Možda vas zanima:
SKRATITE VREME KUVANJA PASULJA Biće gotov za 45 minuta, samo dodajte ovu namirnicu, a nije soda ni ulje
Uglavnom je koristite za piće, a niste ni znali da može da ubrza vreme kuvanja pasulja.
OČISTITE ZAGORELO POSUĐE ZA TREN OKA Nema struganja, biće kao novo, a nije soda bikarbona
Primenite ovaj jednostavni trik i tiganj će se sijati kao nov.
DODAJTE OVO KADA DINSTATE LUK Sprečava neprijatne mirise, a daje jelu poseban šmek
Ako i vi izbegavate da pržite luk zbog neprijatnih mirisa, primenite ovaj jednostavni trik.
NAJBOLJI PRIRODNI DETERDŽENT ZA SUDOVE Super čisti, nije soda bikarbona, a prelepo miriše
Uštedećete na kućnom budžetu, potpuno je prirodan, a posuđe će se sijati kao novo.
SPASITE PREVIŠE LJUTO JELO Nemojte da bacate već dodajte ovu namirnicu, odmah će da ublaži ukus
Ako ste ubacili previše čilija pa je jelo ispalo ljuto, primenite ovaj koristan trik.
BRUSKETI SA PEČURKAMA Slasni zalogajčići nestaće sa stola odmah, a imaćete osećaj kao da ste u Italiji
Sočni i aromatični, idealni za slavsku trpezu.
ČOKOLADNA TORTA Poslastica koja popravlja dan u trenu, po receptu čuvene Marte Stjuart
Neodoljiva čokoladna torta objavljena u časopisu Martha Stewart living, za prave sladokusce.
TIRAMISU SA BUNDEVOM Jesenji specijalitet sa kafom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, uzećete parče više
Čuveni italijanski desert u savršenom spoju sa bundevom, kraljicom sezone.
STARINSKA TORTA SA ORASIMA Zaboravljeni slatkiš iz bakine sveske recepata, sa sočnim korama i slatkim filom
Fenomenalna poslastica pogodna za sve svečane događaje i slavsku trpezu.
Komentari (0)