U ČEMU JE TAJNA NAJLEPŠIH BOSANSKIH PITA? Napravite kore ovako, biće tanke i prozirne

Ivana Pavlović

14:00

Sezonski recepti 0

Donosimo vam originalni bosanski recept za najbolje kore, zbog kojih će svaka pita ili burek biti savršeni.

kore za pitu
Shutterstock

Za dve kore: 

  • 500 g glatkog brašna
  • 2 kašičice soli
  • 300 ml vode
  • malo ulja

Priprema: 

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednu posudu stavite brašno, so i nalijte vodu. Rukom zamesite testo dok ne postane bez brašna i grudvica. Testo podelite na dve loptice pa pustite neka testo odstoji 15 minuta. Na pobrašnjenoj radnoj površini rasklagijajte testo na debljinu malog prsta. U pleh za pečenje stavite kašiku ulja, razmažite i stavite koru u njega. Preko prelijte još jednu kašiku ulja i razmažite, pa postupak ponovite i s drugom korom. Zatim pustite da odstoje 20 minuta. Izvadite na stolnjak pa razvlačite koru od sredine obema rukama. Nemojte da gurajte cele vrhove prstiju unutra nego samo lagano jagodicama. Preko stola razvucite kore dok ne postanu tanke i gotovo prozirne, pa otkinite krajeve, poprskajte uljem i filujte po želji. Izdignite stolnjak i prebacite krajeve kore tako da dobije pravougaonik, pa izdignite stolnjak i pustite da se kora umota u valjak. Savijte rukama u oblik potkovice, pa polako prebacite u podmazan pleh. Ponovite postupak s drugom korom. Pecite kore 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading