TRIK ZA KUVANJE PIRINČA Neće biti prekuvan niti će se zrnca lepiti, a tako je jednostavno

Ivana Pavlović

11:00

Sezonski recepti 0

Iako mnoge domaćice misle da je tajna u dolivanju ulja u vodu, u pitanju je nešto sasvim drugo.

pirinač
Shutterstock

Pogrešna srazmera vode i pirinča

Iako na pakovanju piše da je optimalna srazmera vode sa pirinčem 2:1 to nije tačno, zbog toga i bude prekuvan. 

Prava razmera je 1:1 uz jedan dodatak. 

S obzirom da će voda da ispari tokom kuvanja, potrebno je doliti. 

Za beli pirinač, dolijte 3/4 šoljice vode,tako da na 1 šoljicu pirinča idu 1  i 3/4 šoljice vode, jer se kuva brže.

Integralni pirinač se kuva duplo sporije, pa će više vode da ispari. Za njega dodajte na srazmeru još 1 ili 1 i 1/4 šoljice vode.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading