Potrebno je:
Za testo:
- 170 g putera
- 100 g šećera u prahu
- 2 žumanceta
- 300 g brašna
- 2 kašičice sode bikarbone
Za fil od maka:
- 150 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 200 g mlevenog maka
- 100 g putera
- rendana korica od 1/2 limuna
- 200 ml mleka
- 2 belanceta
Priprema:
Rernu zagrejte na 160 stepeni. U jednoj posudi umutite omekšali puter sa šećerom u prahu. Onda umešajte žumanca i dobro sjedinite. Dodajte brašno pomešano sa sodom bikarbonom i zamesite glatko, prhko testo. Potom ga podelite testo dva dela – jedan deo neka bude malo veći. Ostavite u frižideru dok pripremate fil. Zagrejte mleko, šećere i puter pa zagrejte dok se ne otopi. Zatim umešajte mleveni mak i limunovu koricu, pa kuvajte nekoliko minuta sve dok se ne zgusne. Onda skinite sa šporeta i ostavite da se prohladi. Belanca umutite u čvrst šne pa pažljivo umešajte u ohlađeni mak. Rastanjite veći deo testa pa ga prebacite u pleh obložen pek papirom. Fil ravnomerno rasporedite preko kore. Onda veći deo testa narendajte preko fila. a ostatak rasporedite kao gornju koru. Pecite oko 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 160 stepeni. Prohlađenu
Komentari (0)