ČOKOLADNA TORTA ELIZABETA Raskošna i izdašna, zbog nje i komšije dolaze nepozvane
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Potrebno je:
Za svetlu koru:
- 5 belanaca
- 200 g šećera
- 200 g mlevenih oraha
- 2 kašike gustina
- 50 ml ulja
Za tamnu koru:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 10 kašika mlevenih oraha
- 2 kašike gustina
- 2 kašika kakaoa
Za fil:
- 5 žumanaca
- 2 jajeta
- 15 kašika šećera
- 2 kesice vanilinog šećera
- 2 kašike gustina
- 100 mililitara mleka
- 100 g čokolade
- 250 g putera
Priprema
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite belanca, šećer, gustin, orahe i ulje. Dobijenu smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite koru pola sata u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Onda od sastojaka napravite braon koru pa je pecite pola sata, ali u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zatim prepolovite braon koru. Skuvajte žumanca, jaja i šećere na pari uz neprestano mućenje. Zatim dodajte gustin razmučen u mleku. Smesu skinite sa vatre pa dodajte polomljenu čokoladu. Zatim spojite ohlađeni fil sa penasto umućenim maslacem. Ređajte tortu redosledom:braon kora-fil-bela kora-fil-braon kora. Premažite celu tortu ostatkom fila, pa je pospite mlevenim orasima.
Možda vas zanima:
OPERA TORTA ZA PRAVE KAFOLJUPCE Svakim zalogajem mami na dodatno parče
Savršena za sve svečane prilike.
ČOKO ORANDŽ TORTA PRVA NESTAJE SA STOLA Raskošna i kremasta i svi je vole
Svi će vam tražiti dodatno parče.
ANA TORTA ZA PRAVE SLADOKUSCE Sa 4 vazdušaste kore i kremastim čokoladnim filom
Ako volite čokoladne poslastice, Ana tortu ćete obožavati.
KENEDI TORTA BUDI NOSTALGIJU Izdašna i puna čokolade i oraha, a totalno zaboravljena
Savršena za sve svečane prilike, gosti će biti oduševljeni.
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
ĆEVAPI IZ RERNE OSVAJAJU NA PRVI ZALOGAJ Svi pitaju u čemu je tajna, bolji su od roštiljskih!
Ćevapi iz rerne toliko su sočni i mirisni da ćete zaboraviti na roštilj!
OVAKO TURCI PRAVE FAŠIRANE ŠNICLE Ne stavljaju ni jaja ni prezle, a toliko su sočne da ćete ih obožavati
Kada ih jednom budete probali, stalno ćete ih ovako praviti
Komentari (0)