ČOKOLADNA TORTA ELIZABETA Raskošna i izdašna, zbog nje i komšije dolaze nepozvane

Ivana Pavlović

18:00

Sezonski recepti 0

Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

čokoladna torta
Shutterstock

Potrebno je:
Za svetlu koru:

  • 5 belanaca
  • 200 g šećera
  • 200 g mlevenih oraha
  • 2 kašike gustina
  • 50 ml ulja


Za tamnu koru:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 10 kašika mlevenih oraha
  • 2 kašike gustina
  • 2 kašika kakaoa


Za fil:

  • 5 žumanaca
  • 2 jajeta
  • 15 kašika šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 2 kašike gustina
  • 100 mililitara mleka
  • 100 g čokolade
  • 250 g putera


Priprema


Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite belanca, šećer, gustin, orahe i ulje. Dobijenu smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite koru pola sata u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Onda od sastojaka napravite braon koru pa je pecite pola sata, ali u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zatim prepolovite braon koru. Skuvajte žumanca, jaja i šećere na pari uz neprestano mućenje. Zatim dodajte gustin razmučen u mleku. Smesu skinite sa vatre pa dodajte polomljenu čokoladu. Zatim spojite ohlađeni fil sa penasto umućenim maslacem. Ređajte tortu redosledom:braon kora-fil-bela kora-fil-braon kora. Premažite celu tortu ostatkom fila, pa je pospite mlevenim orasima.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading