LENJA PITA SA MAKOM BUDI SVA ČULA Klasik koji nikada ne izlazi iz mode

Ivana Pavlović

14:30

Sezonski recepti 0

Svi će vam tražiti dodatno parče.

lenja pita sa makom
Shutterstock

Potrebno je:

Za testo:

  • 170 g putera
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 žumanceta
  • 300 g brašna
  • 2 kašičice sode bikarbone

Za fil od maka:

  • 150 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera 
  • 200 g mlevenog maka
  • 100 g putera
  • rendana korica od 1/2 limuna
  • 200 ml mleka
  • 2 belanceta

Priprema:

Rernu zagrejte na 160 stepeni. U jednoj posudi umutite omekšali puter sa šećerom u prahu. Onda umešajte žumanca i dobro sjedinite. Dodajte brašno pomešano sa sodom bikarbonom i zamesite glatko, prhko testo. Potom ga podelite testo dva dela – jedan deo neka bude malo veći. Ostavite u frižideru dok pripremate fil. Zagrejte mleko, šećere i puter pa zagrejte dok se ne otopi. Zatim umešajte mleveni mak i limunovu koricu, pa kuvajte nekoliko minuta sve dok se ne zgusne. Onda skinite sa šporeta i ostavite da se prohladi. Belanca umutite u čvrst šne pa pažljivo umešajte u ohlađeni mak. Rastanjite veći deo testa pa ga prebacite u pleh obložen pek papirom. Fil ravnomerno rasporedite preko kore. Onda veći deo testa narendajte preko fila. a ostatak rasporedite kao gornju koru. Pecite oko 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 160 stepeni. Prohlađenu pitu pospite prah šećerom i secite na kocke.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading