LENJA PITA SA MAKOM BUDI SVA ČULA Klasik koji nikada ne izlazi iz mode
Svi će vam tražiti dodatno parče.
Potrebno je:
Za testo:
- 170 g putera
- 100 g šećera u prahu
- 2 žumanceta
- 300 g brašna
- 2 kašičice sode bikarbone
Za fil od maka:
- 150 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 200 g mlevenog maka
- 100 g putera
- rendana korica od 1/2 limuna
- 200 ml mleka
- 2 belanceta
Priprema:
Rernu zagrejte na 160 stepeni. U jednoj posudi umutite omekšali puter sa šećerom u prahu. Onda umešajte žumanca i dobro sjedinite. Dodajte brašno pomešano sa sodom bikarbonom i zamesite glatko, prhko testo. Potom ga podelite testo dva dela – jedan deo neka bude malo veći. Ostavite u frižideru dok pripremate fil. Zagrejte mleko, šećere i puter pa zagrejte dok se ne otopi. Zatim umešajte mleveni mak i limunovu koricu, pa kuvajte nekoliko minuta sve dok se ne zgusne. Onda skinite sa šporeta i ostavite da se prohladi. Belanca umutite u čvrst šne pa pažljivo umešajte u ohlađeni mak. Rastanjite veći deo testa pa ga prebacite u pleh obložen pek papirom. Fil ravnomerno rasporedite preko kore. Onda veći deo testa narendajte preko fila. a ostatak rasporedite kao gornju koru. Pecite oko 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 160 stepeni. Prohlađenu pitu pospite prah šećerom i secite na kocke.
Možda vas zanima:
NAJMEKŠA LENJA PITA SA JABUKAMA Mirisna i sočna, baš kao ona bakina
Savršeno ide uz šoljicu kafe.
POSNA PITA SA MAKOM BOLJA OD SVAKE ŠTRUDLE Čarolija ukusa u svakom zalogaju
Mirisna i sočna, nećete moći da prestanete da jedete.
LENJA PITA BEZ RAZVLAČENJA TESTA Kolač detinjstva koji osvaja na prvi zalogaj
Priprema je jednostvana, a ukus fantastičan.
LENJA PITA SA MAKOM Mirisna poslastica koja pomera granice dobrog ukusa, za pravo uživanje
Sočna i slatka, a super ide uz čaj ili kafu.
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
Komentari (0)