KAKO PERETE VOĆE I POVRĆE? Samo ovako se uklanjaju bakterije i pesticidi!
Podrazumeva se da ćete oprati voće i povrće pre nego što od njega napravite ručak, salatu ili ga pojedete. A da li to radite pravilno? Proverite i primenite ove načine pranja ako to nije slučaj kako biste uklonili sve bakterije i pesticide.
Pirinač: Pranje pirinča se praktikuje ne samo zbog prljavštine, već i da bi se skinuo skrob sa njega zbog kojeg se za vreme kuvanja slepi.
Kupus: Uklonite prva dva sloja lišća sa kupusa, kelja i sličnog povrća, isecite na četvrtine i potopite u vodu u koju ste sipali malo sirćeta. Posle nekoliko minuta isperite čistom vodom. Kod karfiola treba odvojiti cvetove pre potapanja.
Meso: Stručnjaci kažu da ga ne treba prati pre kuvanja jer se tako uklanjaju i sokovi iz mesa. Ali zato treba da se peče, prži ili kuva na temperaturi od najmanje 75 stepeni jer će se tako uništiti bakterije koje se nalaze na mesu. Najsigurnije je koristiti kuhinjski termometar.
Shutterstock
Pečurke: Ne potapajte ih u vodu, jer će se raspasti. Svaku kratko prooperite pod mlazem hladne vode i stavite na ubrus da se ocede.
Jabuke: Pune su pesticida, pa nikako ne preskačite potapanje u vodi sa malo sode bikarbone. Neka stoje 10-15 minuta. Tako uklonite štetne materije i sa krušaka, paprika, paradajza i drugog voća i povrća koje se ne ljušti.
Zelena salata: Treba je potopiti u vodu desetak minuta i bez mešanja izvaditi, jer će štetne materije pasti na dno. Zatim list po list properite pod mlazem hladne vode.
BAKINA PITA SA KUPUSOM I PRAZILUKOM GREJE DUŠU I TELO Ješćete je za doručak, ručak i večeru
Sočna i mirisna, bićete oduševljeni.
BRZE JOGIRT LEPINJE IZ RERNE Savršeno idu uz ajvar ili džem, a mekane i hrskave
Samo dodajte prilog po želji.
DOMAĆA URNEBES SALATA ISTA KAO ONA KAFANSKA Pikantna i kremasta, super ide uz roštilj
Služite uz lepinje ili tople projice.
POSNE PUNJENE PAPRIKE PO RECEPTU IZ 1939 GODINE Nije soja ni pirinač, a pravi su raj za nepca
Samo dodajte ajvar ili prilog po želji.
Komentari (0)