KAKO PERETE VOĆE I POVRĆE? Samo ovako se uklanjaju bakterije i pesticidi!

V. V./Alo

13:06

Sezonski recepti 0

Podrazumeva se da ćete oprati voće i povrće pre nego što od njega napravite ručak, salatu ili ga pojedete. A da li to radite pravilno? Proverite i primenite ove načine pranja ako to nije slučaj kako biste uklonili sve bakterije i pesticide.

KAKO PERETE VOĆE I POVRĆE? Samo ovako se uklanjaju bakterije i pesticidi!
Shutterstock

Pirinač: Pranje pirinča se praktikuje ne samo zbog prljavštine, već i da bi se skinuo skrob sa njega zbog kojeg se za vreme kuvanja slepi.

KAKO PERETE VOĆE I POVRĆE? Samo ovako se uklanjaju bakterije i pesticidi!

Shutterstock
 

Kupus: Uklonite prva dva sloja lišća sa kupusa, kelja i sličnog povrća, isecite na četvrtine i potopite u vodu u koju ste sipali malo sirćeta. Posle nekoliko minuta isperite čistom vodom. Kod karfiola treba odvojiti cvetove pre potapanja.

Meso: Stručnjaci kažu da ga ne treba prati pre kuvanja jer se tako uklanjaju i sokovi iz mesa. Ali zato treba da se peče, prži ili kuva na temperaturi od najmanje 75 stepeni jer će se tako uništiti bakterije koje se nalaze na mesu. Najsigurnije je koristiti kuhinjski termometar.

KAKO PERETE VOĆE I POVRĆE? Samo ovako se uklanjaju bakterije i pesticidi! Shutterstock
 

Pečurke: Ne potapajte ih u vodu, jer će se raspasti. Svaku kratko prooperite pod mlazem hladne vode i stavite na ubrus da se ocede.

Jabuke: Pune su pesticida, pa nikako ne preskačite potapanje u vodi sa malo sode bikarbone. Neka stoje 10-15 minuta. Tako uklonite štetne materije i sa krušaka, paprika, paradajza i drugog voća i povrća koje se ne ljušti.

Zelena salata: Treba je potopiti u vodu desetak minuta i bez mešanja izvaditi, jer će štetne materije pasti na dno. Zatim list po list properite pod mlazem hladne vode.

Komentari (0)

Loading