KAKO PERETE VOĆE I POVRĆE? Samo ovako se uklanjaju bakterije i pesticidi!
Podrazumeva se da ćete oprati voće i povrće pre nego što od njega napravite ručak, salatu ili ga pojedete. A da li to radite pravilno? Proverite i primenite ove načine pranja ako to nije slučaj kako biste uklonili sve bakterije i pesticide.
Pirinač: Pranje pirinča se praktikuje ne samo zbog prljavštine, već i da bi se skinuo skrob sa njega zbog kojeg se za vreme kuvanja slepi.
Kupus: Uklonite prva dva sloja lišća sa kupusa, kelja i sličnog povrća, isecite na četvrtine i potopite u vodu u koju ste sipali malo sirćeta. Posle nekoliko minuta isperite čistom vodom. Kod karfiola treba odvojiti cvetove pre potapanja.
Meso: Stručnjaci kažu da ga ne treba prati pre kuvanja jer se tako uklanjaju i sokovi iz mesa. Ali zato treba da se peče, prži ili kuva na temperaturi od najmanje 75 stepeni jer će se tako uništiti bakterije koje se nalaze na mesu. Najsigurnije je koristiti kuhinjski termometar.
Pečurke: Ne potapajte ih u vodu, jer će se raspasti. Svaku kratko prooperite pod mlazem hladne vode i stavite na ubrus da se ocede.
Jabuke: Pune su pesticida, pa nikako ne preskačite potapanje u vodi sa malo sode bikarbone. Neka stoje 10-15 minuta. Tako uklonite štetne materije i sa krušaka, paprika, paradajza i drugog voća i povrća koje se ne ljušti.
Zelena salata: Treba je potopiti u vodu desetak minuta i bez mešanja izvaditi, jer će štetne materije pasti na dno. Zatim list po list properite pod mlazem hladne vode.
PEKU SE U RERNI BEZ KAPI ULJA Faširane šnicle punjene kačkavaljem postaće vaše omiljeno jelo
Ono što ih razlikuje od klasičnih faširanih šnicli je to što su ove punjene kačkavaljem, a recept je toliko jednostavan da će sigurno postati vaše omiljeno jelo. Najbolje od svega je što se peku u rerni, bez kapi ulja.
DOMAĆE JELO KOJE GREJE DUŠU I ČUVA TRADICIJU Ovaj recept za gulaš je pravi hit, bogatog ukusa i savršene teksture
Ovaj gulaš s junećim mesom, povrćem i začinima jednostavno morate probati – svaki zalogaj će vas očarati
PROJA SA MLADIM SIROM Doručak koji će vas raspametiti, ukusan i zasitan, a jedan sastojak ga čini neodoljivim
Doručak posle kojeg ćete ostati siti i zadovoljni...
OMILJENI SLATKIŠ NAŠEG DETINJSTVA Neprevaziđena starinska poslastica koja se pravi od samo 5 sastojaka
Ova poslastica, koju je popularizovala Milena Dravić u TV seriji „Metla bez drške“, mnogima je poznata ne samo sa malih ekrana, već i iz bakine kuhinje
Komentari (0)