DA LI I VI POGREŠNO PERETE HRANU? Evo kako se peru salata, pečurke, kupus, a šta se ne pere – nećete verovati!
Podrazumeva se da ćete oprati voće i povrće pre nego što od njega napravite jelo ili salatu. A da li to radite pravilno? Proverite i primenite ove načine kako biste uklonili sve bakterije i pesticide.
Pranje kupusa i karfiola
Uklonite prva dva sloja lišća sa kupusa, kelja i sličnog povrća, isecite glavicu na četvrtine i potopite u vodu u koju ste sipali malo sirćeta. Posle nekoliko minuta isperite čistom vodom. Kod karfiola treba odvojiti cvetove pre potapanja.
Meso se ne pere
Stručnjaci kažu da meso ne treba prati pre kuvanja jer se tako uklanjaju i njegovi sokovi. Ali zato treba da se peče, prži ili kuva na temperaturi od najmanje 75 stepeni jer će se tako uništiti bakterije koje se nalaze na mesu. Najsigurnije je koristiti kuhinjski termometar.
Pranje zelene salate
Prvo je potopite u vodu 10 minuta i bez mešanja izvadite, jer će štetne materije pasti na dno činije. Zatim list po list properite pod mlazem hladne vode.
Pranje pečuraka
Ne potapajte ih u vodu, jer će se raspasti. Svaku kratko prooperite pod mlazem hladne vode i stavite na ubrus da se ocede.
Pranje jabuka, paprika, paradajza
Pune su pesticida, pa nikako ne preskačite potapanje u vodi sa malo sode bikarbone. Neka stoje 10-15 minuta. Na isti način uklonite štetne materije i sa krušaka, paprika, paradajza i drugog voća i povrća koje se ne ljušti.
Pranje pirinča
Pirinač se pere, ne samo zbog prljavštine, već i da bi se skinuo skrob sa njega zbog kojeg se za vreme kuvanja zrna slepe.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
CEO ŽIVOT POGREŠNO KUVATE PIRINAČ Samo ako ga ovako pripremite, biće kao iz restorana
Koliko vam se samo puta desilo da umesto rastresitog zrna, dobijete gnjecavu smesu?
VEGANSKA TORTA BUDI SVA ČULA Sa avokadom i čokoladom, poći će vam voda na usta
Sve se izblenda i prelije, nema pečenja, a oduševljava na prvi zalogaj.
OVSENA KAŠA SA BOBIČASTIM VOĆEM Doručak za dan pun energije i vitku liniju
Sočna i ukusna, a maline joj daju poseban šmek.
Rolnice sa smokvama i kozjim sirom – Savršena gurmanska kombinacija slatkog i slanog
Ako ste ljubitelj neobičnih kombinacija ukusa, rolnice sa smokvama i kozjim sirom su idealan izbor. Spoj slatkoće smokava i pikantnosti kozjeg sira stvara pravi gurmanski doživljaj.
OVSENA ČOKOLADNA KAŠA Lagan doručak za savršen početak dana, a ne morate da brojite kalorije
Med daje poseban šmek, za pravo uživanje.
Komentari (0)