DA LI I VI POGREŠNO PERETE HRANU? Evo kako se peru salata, pečurke, kupus, a šta se ne pere – nećete verovati!

V. Vukadinović

10:00

Zdravi zalogaji 0

Podrazumeva se da ćete oprati voće i povrće pre nego što od njega napravite jelo ili salatu. A da li to radite pravilno? Proverite i primenite ove načine kako biste uklonili sve bakterije i pesticide.

DA LI I VI POGREŠNO PERETE HRANU? Evo kako se peru salata, pečurke, kupus, a šta se ne pere – nećete verovati!
Shutterstock

Pranje kupusa i karfiola

Uklonite prva dva sloja lišća sa kupusa, kelja i sličnog povrća, isecite glavicu na četvrtine i potopite u vodu u koju ste sipali malo sirćeta. Posle nekoliko minuta isperite čistom vodom. Kod karfiola treba odvojiti cvetove pre potapanja. 

DA LI I VI POGREŠNO PERETE HRANU? Evo kako se peru salata, pečurke, kupus, a šta se ne pere – nećete verovati! Shutterstock
 

Meso se ne pere

Stručnjaci kažu da meso ne treba prati pre kuvanja jer se tako uklanjaju i njegovi sokovi. Ali zato treba da se peče, prži ili kuva na temperaturi od najmanje 75 stepeni jer će se tako uništiti bakterije koje se nalaze na mesu. Najsigurnije je koristiti kuhinjski termometar. 

DA LI I VI POGREŠNO PERETE HRANU? Evo kako se peru salata, pečurke, kupus, a šta se ne pere – nećete verovati! Shutterstock
 

Pranje zelene salate

Prvo je potopite u vodu 10 minuta i bez mešanja izvadite, jer će štetne materije pasti na dno činije. Zatim list po list properite pod mlazem hladne vode.

Pranje pečuraka

Ne potapajte ih u vodu, jer će se raspasti. Svaku kratko prooperite pod mlazem hladne vode i stavite na ubrus da se ocede.

jabuke Shutterstock
 

Pranje jabuka, paprika, paradajza

Pune su pesticida, pa nikako ne preskačite potapanje u vodi sa malo sode bikarbone. Neka stoje 10-15 minuta. Na isti način uklonite štetne materije i sa krušaka, paprika, paradajza i drugog voća i povrća koje se ne ljušti.

 Pranje pirinča

Pirinač se pere, ne samo zbog prljavštine, već i da bi se skinuo skrob sa njega zbog kojeg se za vreme kuvanja zrna slepe.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading