DA LI I VI POGREŠNO PERETE HRANU? Evo kako se peru salata, pečurke, kupus, a šta se ne pere – nećete verovati!
Podrazumeva se da ćete oprati voće i povrće pre nego što od njega napravite jelo ili salatu. A da li to radite pravilno? Proverite i primenite ove načine kako biste uklonili sve bakterije i pesticide.
Pranje kupusa i karfiola
Uklonite prva dva sloja lišća sa kupusa, kelja i sličnog povrća, isecite glavicu na četvrtine i potopite u vodu u koju ste sipali malo sirćeta. Posle nekoliko minuta isperite čistom vodom. Kod karfiola treba odvojiti cvetove pre potapanja.
Shutterstock
Meso se ne pere
Stručnjaci kažu da meso ne treba prati pre kuvanja jer se tako uklanjaju i njegovi sokovi. Ali zato treba da se peče, prži ili kuva na temperaturi od najmanje 75 stepeni jer će se tako uništiti bakterije koje se nalaze na mesu. Najsigurnije je koristiti kuhinjski termometar.
Shutterstock
Pranje zelene salate
Prvo je potopite u vodu 10 minuta i bez mešanja izvadite, jer će štetne materije pasti na dno činije. Zatim list po list properite pod mlazem hladne vode.
Pranje pečuraka
Ne potapajte ih u vodu, jer će se raspasti. Svaku kratko prooperite pod mlazem hladne vode i stavite na ubrus da se ocede.
Shutterstock
Pranje jabuka, paprika, paradajza
Pune su pesticida, pa nikako ne preskačite potapanje u vodi sa malo sode bikarbone. Neka stoje 10-15 minuta. Na isti način uklonite štetne materije i sa krušaka, paprika, paradajza i drugog voća i povrća koje se ne ljušti.
Pranje pirinča
Pirinač se pere, ne samo zbog prljavštine, već i da bi se skinuo skrob sa njega zbog kojeg se za vreme kuvanja zrna slepe.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
POSNE LEPINJICE IZ TIGANJA Gotove za par minuta, a smažu se još brže, cela porodica će uživati
Neće vam trebati mnogo truda i, što je najvažnije, kuhinja neće biti zaprljana...
PILAV SA PEČURKAMA Savršen za one koji poste, ovom kremastom jelu nema mane
Po želji pospite listićima badema...
POTAŽ OD BUNDEVE ZA POST NA VODI Gotov za 25 minuta, a ukusan kao da ste ga kuvali nekoliko sati
Ukusan, jednostavan, bez merenja u gram
MIRIŠU NA DETINJSTVO Ovo su najbolje posne prženice, jedan sastojak im daje neodoljiv ukus
Poslužite tople uz ajvar, domaću posnu paštetu od kikirikija ili...
Komentari (0)