Kako do savršeno pečenog krompira: Zlata vredni saveti da vam ispadne zlatan i hrskav spolja a mekan unutra

alo.rs

18:00

Sezonski recepti 0

Veoma je bitno da se krompir kuva kako bi jer to obezbeđuje kasnije stvaranje idealne hrskave korice

krompir
Shutterstock

 

Perfektno pečen krompir

Sastojci (za 6 osoba):

1,2 kg krompira

7 kašike maslinovog ulja

6 neoljuštenih čena belog luka

6 grančica ruzmarina i majčine dušice

so, biber

Priprema:

Krompir isecite na manje komade tako da svaki ima što više strana, pa ga dobro isperite hladnom vodom da uklonite skrob. 2. Napunite lonac hladnom vodom i na svaki litar vode dodajte 5 g soli. Dodajte krompir u vodu i stavite na vatru. Krompir kuvajte na umerenoj vatri, da voda ne proključa 15 minuta, ili dok se potpuno ne skuva iznutra. Tanka oštrica noža tada treba da prođe kroz krompir bez otpora, a krompir treba da počne da se raspada na ivicama. Krompir lagano promešajte tri puta tokom kuvanja.  U pleh dimanzija 25x35 cm ulijte 3 kašike ulja. Pospite malo morske soli preko ulja, a zatim poređajte krompir u jednom sloju na pleh. Stavite neoljušteni beli luk na dasku i lagano pritisnite ravnom stranom noža. Dodajte beli luk u krompir. Prelijte sa još 4 kašike maslinovog ulja i pospite još jednim prstohvatom morske soli. Pecite krompir  na 180 stepeni oko 30 minuta.  Izvadite pleh iz rerne i okrenite krompir. Ako su zaglavljeni, nemojte ih na silu okretati. Premažite ih uljem iz pleha (ako je potrebno, dodajte još ulja. Ako je bilo koji komad belog luka pocrneo, izvadite ga. Vratite krompir u rernu na još 20-30 minuta. Desetak minuta pre nego što je krompir gotov, ubacite ruzmarin i majčinu dušicu. Kad je krompir gotov, pospite s još malo začinskog bilja i biberom. Služite toplo.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Komentari (0)

Loading