Kako do savršeno pečenog krompira: Zlata vredni saveti da vam ispadne zlatan i hrskav spolja a mekan unutra
Veoma je bitno da se krompir kuva kako bi jer to obezbeđuje kasnije stvaranje idealne hrskave korice
Perfektno pečen krompir
Sastojci (za 6 osoba):
1,2 kg krompira
7 kašike maslinovog ulja
6 neoljuštenih čena belog luka
6 grančica ruzmarina i majčine dušice
so, biber
Priprema:
Krompir isecite na manje komade tako da svaki ima što više strana, pa ga dobro isperite hladnom vodom da uklonite skrob. 2. Napunite lonac hladnom vodom i na svaki litar vode dodajte 5 g soli. Dodajte krompir u vodu i stavite na vatru. Krompir kuvajte na umerenoj vatri, da voda ne proključa 15 minuta, ili dok se potpuno ne skuva iznutra. Tanka oštrica noža tada treba da prođe kroz krompir bez otpora, a krompir treba da počne da se raspada na ivicama. Krompir lagano promešajte tri puta tokom kuvanja. U pleh dimanzija 25x35 cm ulijte 3 kašike ulja. Pospite malo morske soli preko ulja, a zatim poređajte krompir u jednom sloju na pleh. Stavite neoljušteni beli luk na dasku i lagano pritisnite ravnom stranom noža. Dodajte beli luk u krompir. Prelijte sa još 4 kašike maslinovog ulja i pospite još jednim prstohvatom morske soli. Pecite krompir na 180 stepeni oko 30 minuta. Izvadite pleh iz rerne i okrenite krompir. Ako su zaglavljeni, nemojte ih na silu okretati. Premažite ih uljem iz pleha (ako je potrebno, dodajte još ulja. Ako je bilo koji komad belog luka pocrneo, izvadite ga. Vratite krompir u rernu na još 20-30 minuta. Desetak minuta pre nego što je krompir gotov, ubacite ruzmarin i majčinu dušicu. Kad je krompir gotov, pospite s još malo začinskog bilja i biberom. Služite toplo.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
KNEDLE SA ŠLJIVAMA Starinski slatkiš iz bakine kuhinje koji budi nostalgiju na prošla vremena
Fenomenalan desert uspeće i početnicima u kuhinji.
SAVRŠEN DODATAK ZA TESTO Biće mekano, ukusno i imaće savršenu teksturu
Dodajte ovu namirnicu u testo i videćete razliku u ukusu.
PAŠTICADA PONOS DALMACIJE Sočna rapsodija od mesa koja budi sva čula
Specijalitet savršen za svečane prilike i slavsku trpezu.
UMESITE DOMAĆI HLEB Savršen za doručak, a biće ukusan i za večeru
Mekan kao duša, nestaće sa stola odmah.
PICA Italijanski specijalitet savršen za lepo veče sa prijateljima, prste da poližete
Sočan klasik italijanske kuhinje dugo će vas držati sitim, nema ko će ostati na jednom parčetu.
Komentari (0)