Kako do savršeno pečenog krompira: Zlata vredni saveti da vam ispadne zlatan i hrskav spolja a mekan unutra
Veoma je bitno da se krompir kuva kako bi jer to obezbeđuje kasnije stvaranje idealne hrskave korice
Perfektno pečen krompir
Sastojci (za 6 osoba):
1,2 kg krompira
7 kašike maslinovog ulja
6 neoljuštenih čena belog luka
6 grančica ruzmarina i majčine dušice
so, biber
Priprema:
Krompir isecite na manje komade tako da svaki ima što više strana, pa ga dobro isperite hladnom vodom da uklonite skrob. 2. Napunite lonac hladnom vodom i na svaki litar vode dodajte 5 g soli. Dodajte krompir u vodu i stavite na vatru. Krompir kuvajte na umerenoj vatri, da voda ne proključa 15 minuta, ili dok se potpuno ne skuva iznutra. Tanka oštrica noža tada treba da prođe kroz krompir bez otpora, a krompir treba da počne da se raspada na ivicama. Krompir lagano promešajte tri puta tokom kuvanja. U pleh dimanzija 25x35 cm ulijte 3 kašike ulja. Pospite malo morske soli preko ulja, a zatim poređajte krompir u jednom sloju na pleh. Stavite neoljušteni beli luk na dasku i lagano pritisnite ravnom stranom noža. Dodajte beli luk u krompir. Prelijte sa još 4 kašike maslinovog ulja i pospite još jednim prstohvatom morske soli. Pecite krompir na 180 stepeni oko 30 minuta. Izvadite pleh iz rerne i okrenite krompir. Ako su zaglavljeni, nemojte ih na silu okretati. Premažite ih uljem iz pleha (ako je potrebno, dodajte još ulja. Ako je bilo koji komad belog luka pocrneo, izvadite ga. Vratite krompir u rernu na još 20-30 minuta. Desetak minuta pre nego što je krompir gotov, ubacite ruzmarin i majčinu dušicu. Kad je krompir gotov, pospite s još malo začinskog bilja i biberom. Služite toplo.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
VEČERA ZA 30 MINUTA Krompir iz rerne posut susamom i mlevenom paprikom, neverovatno je ukusan
Uz dodatak sira ili sezonske salate imaćete odličnu večeru.
NEMA KO OVO NE VOLI! Krompir sa dve vrste luka i mirišljavim začinom
Aromatični krompir može da se jede kao obrok ili kao prilog uz meso i ribu.
BOLJE OD MESA Krompir na roštilju, neverovatno ukusan
Pecite ga na roštilju odmah iza mesa, sa obe strane dok dobije lepu zlatnu boju
JELO ZA MALO PARA Brzo, pikantno, a sprema se od omiljene namirnice!
Pečeni krompir sa susamom može da se jede kao obrok ili da se posluži kao prilog uz meso.
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
Komentari (0)