PRizivamo leto i odlazak na more zapečenom fetom s paradajzom, paprikom i maslinama

Ivana Vujnović

11:00

Sezonski recepti 0

Sjajno letnje jelo napravljeno od zapečenog feta sira sa paradajzom, paprikom, maslinama, začinskim biljem i bogato preliveno maslinovim uljem

PRizivamo leto i odlazak na more zapečenom fetom s paradajzom, paprikom i maslinama
Shutterstock

 

Zapečena feta sa paradajzom, paprikom i maslinama

Sastojci:

400 g feta sira 

400 g čeri paradajz

200 g crvene paprike

100 g malih crnih maslina bez koštica

2 kašičice sušenog origana

pola kašičice soli

30-35 g maslinovog ulja

svež peršun za posipanje

opciono: beli luk, ljubičsti luk, ljuta paprika

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 °C. Lagano nauljite  tepsiju. Fetu podelite na komade debljine oko 1,5-2 cm i stavite u činiju, ostavljajući razmak između. Od ove količine obično dobijate tri velike kriške. Pripremite povrće. Paradajz iseckajte na polovine ili na četvrtine ako je veći. Papriku iseckajte na kratke štapiće ili manje komade. Ako koristite očišćene masline, podelite ih po dužini. Stavite povrće u činiju, posolite, posolite, posolite, origano i maslinovo ulje (ostavite deo za prelivanje kada se jelo ispeče). Sve izmešati i staviti između i na kriške sira. Pecite 20-25 minuta dok povrće ne omekša. Feta će biti divno mekana i kremasta, ali se neće istopiti. Gotovo jelo prelijte maslinovim uljem i pospite svežim peršunom. Poslužite odmah uz dobro prepečeni hleb ili krekere. Može biti predjelo ili užina za veći broj ljudi ili glavno jelo uz svežu salatu i hleb. Ako jelo spremate unapred, stavite ga u rernu na kratko da se zagreje, a sir ponovo omekša. Ostatke držite u frižideru do 4-5 dana. Odličan je za sendviče ili pomešan sa kratkom testeninom od celog zrna.
 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading