PRizivamo leto i odlazak na more zapečenom fetom s paradajzom, paprikom i maslinama
Sjajno letnje jelo napravljeno od zapečenog feta sira sa paradajzom, paprikom, maslinama, začinskim biljem i bogato preliveno maslinovim uljem
Zapečena feta sa paradajzom, paprikom i maslinama
Sastojci:
400 g feta sira
400 g čeri paradajz
200 g crvene paprike
100 g malih crnih maslina bez koštica
2 kašičice sušenog origana
pola kašičice soli
30-35 g maslinovog ulja
svež peršun za posipanje
opciono: beli luk, ljubičsti luk, ljuta paprika
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 °C. Lagano nauljite tepsiju. Fetu podelite na komade debljine oko 1,5-2 cm i stavite u činiju, ostavljajući razmak između. Od ove količine obično dobijate tri velike kriške. Pripremite povrće. Paradajz iseckajte na polovine ili na četvrtine ako je veći. Papriku iseckajte na kratke štapiće ili manje komade. Ako koristite očišćene masline, podelite ih po dužini. Stavite povrće u činiju, posolite, posolite, posolite, origano i maslinovo ulje (ostavite deo za prelivanje kada se jelo ispeče). Sve izmešati i staviti između i na kriške sira. Pecite 20-25 minuta dok povrće ne omekša. Feta će biti divno mekana i kremasta, ali se neće istopiti. Gotovo jelo prelijte maslinovim uljem i pospite svežim peršunom. Poslužite odmah uz dobro prepečeni hleb ili krekere. Može biti predjelo ili užina za veći broj ljudi ili glavno jelo uz svežu salatu i hleb. Ako jelo spremate unapred, stavite ga u rernu na kratko da se zagreje, a sir ponovo omekša. Ostatke držite u frižideru do 4-5 dana. Odličan je za sendviče ili pomešan sa kratkom testeninom od celog zrna.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
PICA Italijanski specijalitet savršen za lepo veče sa prijateljima, prste da poližete
Sočan klasik italijanske kuhinje dugo će vas držati sitim, nema ko će ostati na jednom parčetu.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO Ćufte će biti preukusne, a nikad vam ne bi palo na pamet
Dodajte ovaj sastojak u mleveno meso i uživajte u najboljim ćuftama.
SOGAN DOLMA Turski specijalitet koji greje dušu i telo, po receptu bez premca
Punjeni luk oduševiće one izbirljive, po receptu koji budi sva čula.
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
Komentari (0)